električna vozila

Francuska traži osnivanje europskog konzorcij za proizvodnju baterija

23.11.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Francuska je pozvala europske proizvođače baterija i automobila na stvaranje konzorcija koji bi trebao biti u mogućnosti zadovoljiti rastuću potražnju za električnim vozilima te tako omogućiti natjecanje s dominantno azijskim proizvođačima

„Konzorcij mora biti na europskoj razini zato što samo francusko tržište neće biti dovoljno”, kazao je u četvrtak francuski ministar energetike François de Rugy.

Europa se, uz potporu Europske komisije, žuri stvoriti održivi industrijski sektor za proizvodnju baterija, budući da proizvođači automobila u bloku ovise najviše o azijskim dobavljačima.

Upitan postoji li potencijal sklapanja sporazuma između proizvođača automobila i baterija poput francuske energetske tvrtke Total kroz njenu podružnicu za proizvodnju baterija Saft, de Rugy je rekao kako se nada da će se početkom iduće godine vidjeti neki napredak.

„Podržavamo stvaranje europskog sektora za proizvodnju baterija. Radimo s industrijom, osobito s onom u Francuskoj, na izgradnji tog sektora”, izjavio je.

Posljednjih mjeseci najavljeno je nekoliko projekata za izgradnju tvornica baterija u Europi, a njemačka vlada je prošlog tjedna priopćila kako je izdvojila oko milijardu eura kojima će podržati proizvodnju baterijskih ćelija.

Berlin planira da do 2030. godine 30 posto takvih proizvoda dolazi iz Njemačke i Europe.