za preživljavanje koronakrize

Francuska obećala 15 milijardi eura pomoći zrakoplovnoj industriji

09.06.2020 u 11:58

Bionic
Reading

Francuska će osigurati 15 milijardi eura pomoći vlastitoj zrakoplovnoj industriji kako bi preživjela krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, priopćio je u utorak francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire

Kriza je „naglo zaustavila“ industriju nakon godina rasta zračnog prometa, a narudžbe novih zrakoplova smanjile su se za 80 do 90 posto, rekao je Le Maire.

Zračni se promet vjerojatno neće sljedeće dvije do tri godine vratiti na razinu prije krize. Oporavak sektora bio bi "u najboljem slučaju postupan, ali više vjerojatno vrlo spor", rekao je Le Maire.

Najavljene mjere uključuju 12-mjesečni moratorij na otplatu izvoznih kredita, za koje je Le Maire rekao da će predstavljati dobit od 1,5 milijardi eura novčanog toka za određene kompanije.

Mjere bi trebale pomoći europskom proizvođaču zrakoplova Airbusu, kao i vodećim zrakoplovnim i obrambenim tvrtkama Dassault, Safran i Thales u očuvanju radnih mjesta u Francuskoj, rekao je ministar.

"Obavit će se potrebne prilagodbe, ali one se moraju dogoditi koliko je god moguće bez prisilnih otkaza", rekao je.

Francuska je, kako je rekao, desetljećima razvijala vještine u zrakoplovnom sektoru, u kojem radi 300 tisuća ljudi uključujući ne manje od 35 tisuća inženjera.

Le Maire je obećao dugoročnu državnu potporu za privremene otkaze i skraćeno radno vrijeme kako bi se izbjegli gubici radnih mjesta i vještina.

Obećao je milijardu eura za transformaciju malih poduzeća koja igraju ključnu ulogu u zrakoplovnim lancima opskrbe.

Dodatnih 1,5 milijardi eura bit će namijenjeno financiranju istraživanja ugljično neutralnog zrakoplovstva, s ciljem proizvodnje neutralno ugljičnih zrakoplova do 2035. godine.