dobre brojke

[FOTO] U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda oko 45.000 putnika

19.06.2021 u 16:19

Bionic
Reading

Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.

"Kroz splitsku gradsku luku ovog vikenda očekujemo promet oko 30.000 putnika u oba smjera sa srednjodalmatinskim otocima, te više od 10.500 vozila u trajektima", rekla je za Hinu Jelena Ivulić voditeljica "Jadrolinijine" agencije u Splitu. Ona je istaknula kako je zbog povećanog prometa putnika danas uvedena i jedna izvanredna trajektna linija prema Supetru na Braču, a bude li potrebe - uvodit će se još izvanrednih trajektnih linija prema srednjodalmatinskim otocima. Po njezinim riječima, na temelju registracijskih oznaka vozila, osim domaćih putnika, primjetno je da je najviše turista iz Slovenije, Poljske, Češke i Slovačke. "Radujemo se ovim gužvama u splitskoj trajektnoj luci koje već sada podsjećaju na dobra stara vremena prije izbijanja pandemije koronavirusa", rekla je Ivulić.

  • +3
Vlak sa slovačkim turistima stigao u Split Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan je izvijestio kako se tijekom ovog vikenda u njoj očekuje promet oko 15.000 putnika "Ovog će vikenda u našu zračnu luku sletjeti 100 zrakoplova od kojih su 80 komercijalni a 20 privatni", kazao je Hini Melvan. Po njegovim riječima, trenutačno je na prijevozu putnika u splitsku zračnu luku angažiran 31 avioprijevoznik koji su obnovili promet sa 65 destinacija u 24 zemlje. Podsjetio je kako je prije izbijanja pandemije koronavirusa splitska zračna luka bila povezana s destinacijama u 26 država te je sad obnovljen aviopromet u s gotovo svima njima, ali je promet putnika s tih destinacija za sada manji nego prije pandemije.

  • +5
Gužva u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

Melvan je rekao kako se očekuje da će tijekom srpnja broj avioprijevoznika za splitsku zračnu luku porasti sa sadašnjih 31 na 50, što će doprinijeti i daljnjem rastu prometa u  toj zračnoj luci. "Ako se nastavi sadašnji pozitivan trend, te ako ne dođe do epidemioloških poremećaja, procjenjuje se da bi od sada do listopada ove godine u splitskoj zračnoj luci mogao biti ostvaren promet oko 800.000 putnika u oba smjera", izjavio je  Melvan.