zanimljivi detalji

Predstavljeni motivi za hrvatske kovanice eura i centi, evo gdje možete glasati za one koji vam se najviše sviđaju

01.07.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura na kojoj su bili premijer Andrej Plenković, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić, javnosti su predstavljeni motivi koji će biti na budućim 'hrvatskim' kovanicama eura i centi

Viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir-Bajo rekla je kako će motive kovanica odabrati multidisciplinarna komisija nakon javne rasprave. Naši motivi bit će prikazani na osam kovanica eura.

'Kada smo razmatrali mogućnosti za odabir tema u obzirom smo uzeli i primjere druge zemalja, recimo Njemačke i Francuske', rekla je Jakir-Bajo i dodala je su kod odabira konzultirana brojna ministarstva, civilno društvo, muzeji, HAZU, numizmatičari i niz drugih zainteresiranih strana.

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda predsjednika Vlade rekao je kako su glavnih devet motiva koji su ušli u uži odabir su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica, Dubrovnik, Dalmatinski pas, Vrančićev Homo Volans (crtež padobrana), Nikola Tesla i Kralj Tomislav, a na kraju je odabrano pet motiva za koje se procjenjuje da su prihvatljivi najširoj javnosti.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Odabrani motivi za javnu raspravu su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik. Zbog jako malih dimenzija kovanica, neki motivi poput Bašćanske ploče nisu dolazili u obzir.

'Šahovnica je očekivana i najupečatljiviji je hrvatski simbol. Geografska karta je najjednostavniji i najekspresivniji prikaz Hrvatske, prednosti je od mnogih zemalja vrlo specifičan i prepoznatljiv oblik Hrvatske. Motiv kune, najstariji motiv koji se veže za hrvatski novac ima prednost da nakon uvođenja eura kuna ostaje simbol. Glagoljica, pak, je najstarije slavensko pismo koji su Hrvati koristili još u 9. stoljeću. Dubrovnik je naša poznata turistička destinacija koji ima bogatu kulturnu i politički povijest, grad koji je izumio karantenu i prvi koji je u Europi ukinuo ropstvo', objasnio je Frka-Petešić.

  • +7
Sjednica vijeća za euro Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Građane je pozvao na odu na stranicu euro.hr i da glasuju za motive koji im se najviše sviđaju i na kojoj mogu sami dati prijedlog što bi htjeli vidjeti na kovanicama eura. Javna rasprava trajat će do kraja ovog mjeseca kako bi se u kolovozu raspisao natječaj za najbolja likovna rješenja, koja bi se pak u rujnu uputila Europskoj Komisiji.

Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako u Hrvatskoj ima nešto manje od 1,1 milijarda komada kovanica kuna i lipa koja će povući iz opticaja. Premijer Andrej Plenković rekao je kako kod europskih partnera stojimo jako dobro po pitanju uvođenja eura: 'Idemo gotovo pravocrtno s ispunjavanjem mastriških kriterija, putanja je doživjela manji udar zbog pandemija covida, ali to su prošle sve članice EU-a. Politički, mi smo naslonjeni u euro, eurizirani smo, mi smo praktički već unutra i imamo veliku potporu'.