radi se na veliko

[FOTO] Jeste li znali da Hrvatska kovnica novca već kuje eurokovanice? Pogledajte kako izgleda proizvodnja

24.11.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Zadnje pripreme za uvođenje eura kao nove službene valute u Hrvatskoj uspješno se privode kraju

To se, dakako, odnosi i na hrvatske eurokovanice, koje za opskrbu cijele države kuje Hrvatska kovnica novca, u kojoj se radi 24 sata dnevno, u tri smjene, da bi sve prošlo kako treba.

Kovanice se kuju pomoću specijalnih preša za kovanje, a izrađuju se iz pločica od različitih metalnih slitina. Vrijedit će u svim državama europodručja.

  • +5
Hrvatske eurokovanice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Euro.hr

Podsjetimo, početni paketi eurokovanica će od 1. do 31. prosinca 2022. građanima biti dostupni u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, i to najviše dva komada po jednoj transakciji. Početni paket eurokovanica za građane sadržava 33 eurokovanice svih apoena, vrijednost mu je 13 eura i 28 centi, a moći će se nabaviti za 100 kuna. Početni paket eurokovanica za poslovne subjekte sadržava 525 eurokovanica pakiranih u manje vrećice po apoenima, vrijednost mu je 145 eura i 50 centi, a moći će se nabaviti za 1096,27 kuna.

Iz Hrvatske kovnice novca navode da istovremeno raste potražnja za zalihama zadnjih investicijskih zlatnika s apoenom kune koje također kuje ta tvrtka. Dodaju pritom da su investicijski zlatnici s motivom optjecajnog kovanog novca (jedna, dvije i pet zlatnih kuna) rasprodani u rekordnom roku.

Izrazito su traženi zlatnici s motivom dalmatinskog psa, posebice zlatnik od unce zlata čija je serija limitirana na svega 999 komada. Zlatnici 'Kralj Tomislav' i 'Čipkarstvo u Hrvatskoj' najtraženije su kovanice iz serija mini kovanica.

Nakon ulaska u eurozonu investicijski zlatnici s apoenom kune više se neće kovati. Zlatnici koji su trenutno dostupni prodavat će se do isteka zaliha. Stoga je ovo sjajna prilika za strastvene kolekcionare da osiguraju svoje primjerke ovih posebnih kovanica koje će biti trajna i vrijedna uspomena na našu nekadašnju valutu.