PRIHVAĆEN PLAN SPASA

Fižulić odahnuo, ne seli k mami

19.06.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Goranko Fižulić ipak se neće trebati seliti k mami. Barem ne za sada. Većina vjerovnika Magme prihvatila je jučer izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe nad tim poduzećem

Trgovačkom sudu sada treba podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe. 'Ne uspije li mi nagodba, selim se k mami', najavljivao je Fižulić uoči ročišta na kojem su se vjerovnici izjasnili za izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja poduzeća koje je 2009, nakon dvadeset godina poslovanja, došlo do prihoda od 130 milijuna eura i 1960 zaposlenika te 60 tisuća četvornih metara prodajnog prostora u kojem je nudilo 25 tisuća različitih proizvoda u trgovinama Turbo Limač, Turbo Sport i Magma Home.

Sada Fižulić nudi nešto potpuno drukčije: koncept prodaje roba i usluga na svim tržištima EU-a koristeći mogućnosti društvenih mreža i tehnologije 3D pisača koji bi trebali, umjesto masovne proizvodnje, 'ispisivati' unikatne proizvode prema željama i nacrtima kupaca. Zbog toga je već ove godine predviđeno da se na operativni lizing uzme dvadeset 3D printera.

'Razvoj 3D printera i sukladne tehnologije dosegao je stupanj na kome je bila mobilna telefonija 1990. godine. Daljnji snažni razvoj uz odgovarajuće snižavanje cijene same tehnologije te ubrzanje procesa proizvodnje stvaraju pretpostavke za novu industrijsku revoluciju koja će u potpunosti promijeniti globalne tokove velikog dijela roba i usluga. Masovna industrijska proizvodnja raznovrsnih artikala koja je u proteklih 50 godina sustavno seljena iz Europe i Sjeverne Amerike u zemlje jugoistočne i istočne Azije te Južne i Srednje Amerike, a sve zbog dostupnosti jeftine radne snage, preoblikovala je svijet u kojem živimo. Nova konkurentnost proizvodnje u 3D printer tehnologiji imat će za posljedicu povratak dijela proizvodnog procesa u razvijene zemlje i glavna tržišta', navodi se u Planu koji predviđa razvoj u dva segmenta: 3D za djecu i 3D za poslovne korisnike.

Zahvaljujući sasvim novom poslovnom planu, Magma, koja je lani imala prihod od 221 milijun kuna i gubitak od 64 milijuna kuna, ove bi godine trebala ostvariti 16,5 milijuna kuna prihoda, a 2015. godine – 300 milijuna. U ove tri godine, kako se navodi u Planu, ukupno ostvarena EBITDA trebala bi iznositi gotovo 70 milijuna kuna kojima bi se u prvom redu u potpunosti izmirile obaveze prema bivšim zaposlenicima Magme koje iznose gotovo 15 milijuna kuna.

Dugoročne obveze poduzeće bi trebalo smanjivati u skladu s otplatnim planom, a kratkoročne obveze se naplaćuju iz nekretnina, dijelom pretvaraju u temeljni kapital, a dijelom otpisuju i refinanciraju. Utvrđene tražbine Magminih vjerovnika iznose ukupno 541 milijun kuna, dok su ukupna razlučna prava banaka i drugih financijskih institucija 195 milijuna kuna, i to bez Erste društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom koje nije prijavilo iznos u predstečajnoj nagodbi.