REKORDER PO BROJU OTKAZA

Fina kreće u otpuštanje tisuću radnika

11.12.2009 u 08:23

Bionic
Reading

Uprava i sindikat Fine privode kraju kriterije za zbrinjavanje viška zaposlenih na osnovi kojih će do kraja prosinca Fina otpustiti 'tisuću ili tek malo više od tisuću' zaposlenih

Detalji dogovora koji su se brusili cijeli dan znat će se danas ili na početku idućeg tjedna. Fina zapošljava 4400 radnika i dulje vrijeme pregovara sa sindikatom o kriterijima za drastično smanjenje broja zaposlenih. Uprava je za Večernji list jučer potvrdila da se bavi sveobuhvatnim projektom koji uključuje reorganizaciju, procjenu optimalnog broja zaposlenih, unapređivanje upravljanja imovinom i smanjenje troškova.

Radnicima koji dobiju otkaz isplatit će se stimulativne otpremnine u visini 60 posto njihove plaće po godini staža, uz neke dodatke za zaposlene koji još nemaju prve uvjete za mirovinu. Sindikalni izvori kažu da će među tehnološkim viškom prevladavati radnici koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu.

Sindikat Fine, koji inače vodi Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, desetak se godina odrekao povišice kako bi izbjegli otkaze, no sve lošiji poslovni rezultati te kuće nisu više dopuštali da se socijalni mir kupuje na taj način.

Otkazi u Fini dolaze u najnezgodnije vrijeme u državi jer je od početka godine 64 tisuće radnika ostalo bez posla kao tehnološki višak. Otkazi po tvrtkama napunili su burzu rada, ali i mirovinski zavod koji sada ima 26 tisuća primatelja mirovine više nego potkraj prošle godine.

Fina će s približno tisuću otpuštenih radnika biti ovogodišnji rekorder po broju otkaza. Inače, tijekom godine najviše otkaza zbog tehnološkog viška bilo je u Plivi – 809, u Hrvatskoj pošti 285, Hypo banci - 131, DIN Novoselcu - 100... Na burzi kažu da je sve više tvrtki koje otpuštaju do 19 radnika kako bi izbjegli izradu programa za zbrinjavanje viška.