BEZ DODATNIH ULAGANJA

Filipović: 'Janaf prema sadašnjem kapacitetu može prema Mađarskoj transportirati 11,4 milijuna tona nafte godišnje'

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2022 14:19
  • Objavljeno 13.05.2022 u 14:19
Davor Filipović

Davor Filipović

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak da Jadranski naftovod (Janaf) može i bez dodatnih ulaganja značajno povećati kapacitet transporta nafte prema Mađarskoj te da će Hrvatska raditi na tome da postane važan faktor u energetskom sektoru Europe

Odgovarajući na upit novinara na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni natječaji sufinancirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o tome kako ocjenjuje nedavnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o "oduzetom moru", Filipović je kazao da je ta Orbanova izjava bila u potpunosti neprimjerena.

U kontekstu cijele situacije, poručio je da će Hrvatska raditi na tome da postane važan faktor što se tiče energetskog sektora u Europi.

"Trenutni kapaciteti Janafa mogu se bez ikakvih investicija, kada se govori o transportu nafte u Mađarsku, povećati, i to značajno, a uz određene investicije, oni se mogu i poduplati", izjavio je Filipović. Dodao je da je to smjer kojim će Hrvatska ići, odnosno iskoristiti situaciju kako bi se maksimalno pozicionirala što se tiče energetike u Europi.

Naveo je i da Janaf prema sadašnjem kapacitetu može prema Mađarskoj transportirati 11,4 milijuna tona nafte godišnje, a sada se prema toj zemlji transportira svega dva milijuna. Filipović je naglasio kako je iz toga vidljivo da se bez ikakvih ulaganja može značajno povećati transport nafte prema Mađarskoj.

"U ovoj situaciji Hrvatska je rješenje i za Mađarsku, ovisno o rezultatu sankcija, i za druge zemlje EU", ustvrdio je Filipović.

Po podatcima s internet stranice Janafa, projektirani kapacitet naftovoda iznosi 34 milijuna tona nafte godišnje (MTG), a instalirani 20 MTG. Sustav je izgrađen za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini (24 MTG), kao i korisnika u Mađarskoj te Češkoj i Slovačkoj (10 MTG), podatci su Janafa.

Savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, rekao je da je predsjednik Vlade već u nekoliko navrata spomenuo da novonastale okolnosti Hrvatsku stavljaju u poziciju s dodatnom energetskom snagom, odnosno pozicioniraju je da s obzirom na kapacitete i LNG terminal postane "malo ozbiljniji faktor". Dodao je da će se sve to vidjeti i kroz buduće odluke koje se tiču hrvatske energetske neovisnosti i daljnjeg postupanja i dogovora s drugim državama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!