SAMOUVJERENI MINISTAR

Davor Filipović: Što god sam do sada radio, postigao sam rezultate

11.05.2022 u 22:17

Bionic
Reading

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović napominje kako su s njegovim imenom često baratali mediji prema kojima je, kaže, bio kandidat za apsolutno svaku poziciju u zemlji. 'Jedini razgovor koji sam imao s premijerom bio je upravo onaj o poziciji ministra gospodarstva i održivog razvoja', rekao je u HTV-ovoj emisiji Druga strana

Situacija u kojoj je postao ministar, naglašava, vrlo je izazovna, međutim, dodaje kako se, na neki način, cijeli život školuje za ovu poziciju.

'Ekonomija je način mog života. Ovo je za mene velika čast i odgovornost i učinit ću sve da pridonesem uspjesima naše Vlade', rekao je u HTV-ovoj emisiji Druga strana.

Škola za ministre, kaže, ne postoji, a naglašava kako je Ministarstvo gospodarstva veliki resor, te priznaje kako ne zna sve i otvoren je za suradnju s vrhunskim stručnjacima.

' Saslušat ću savjete svih stručnjaka – i u ministarstvu i van njega. Ne libim se porazgovarati s ljudima koji su eksperti za određena područja i saslušati što ima za reći NGO', kaže Filipović.

Smatra da, kako bi netko postao ministar, treba gledati njegova dosadašnja postignuća u karijeri.

'Kada se pogleda moj životopis, vjerujem da tu ima određenih postignuća. Što god sam do sada radio, postigao sam rezultate i uvjeren sam da će tako biti i sada'.

Na svaku njegovu izjavu mediji burno reagiraju.

'Svaka se 'škola' plaća. Prošle sam godine bio kandidat za gradonačelnika Zagreba, i 'platio' sam danak neiskustvu – imao sam priliku učiti na svojim pogreškama', objašnjava.

'Ide se na potpuni odmak od ruskih energenata'

Prošlog tjedna u Bruxellesu sastao se s ministrima energetike. Kaže kako je zanimljiva energetska situacija u cijeloj Europi.

  • +5
Rasprava o Davoru Filipoviću na sjednici dva odbora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Čuo sam kako moji kolege sagledavaju cijelu situaciju. Poruka koja je tamo poslana je da se ide na potpuni odmak od ruskih energenata, ide se prema obnovljivim izvorima energije. Većina ministara tamo su sugerirali kako je izgradnja LNG-a kod nas bio vrhunski potez, jer nas sad stavlja u dosta povoljniju situaciju od nekih drugih zemalja', ističe.

Što se tiče energetske situacije, dodaje, sljedeći tjedan će se predstaviti program 'REPower EU', gdje će se dati kratkoročne i srednjoročne smjernice za cijelu izazovnu energetsku situaciju.

Hrvatska trenutno zadovoljava 21 posto svojih energetskih potreba vlastitim kapacitetima, a ide se u smjeru povećanja tih kapaciteta vlastite proizvodnje.

'Donijeli smo odluku da se ide puniti podzemno skladište plina Okoli – do 1. studenog ono će biti napunjeno do 90 posto kako bi bili sigurni što se tiče opskrbe plinom za ogrjevnu sezonu koja je ispred nas. Sljedeći tjedan ćemo predstaviti model kako će to biti napravljeno.'

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.