geotermalna energija

Filipović: 'Ako natječaj upali, 100.000 kućanstava moglo bi imati struju iz obnovljivih izvora'

01.06.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je svakako dobro da se šest mjeseci zaredom stopa inflacije smanjuje

'U proteklom razdoblju Vlada je s određenim paketom mjera učinila sve kako bi utjecala na smanjenje cijena. Vidi se po strukturi inflacije da je najveći pad na cijeni energenata. Stope rasta za prvi kvartal ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Hrvatska ima rast koji je duplo veći od prosjeka Europske unije. Prema tome radili smo dobre stvari i to je najbolja potvrda, koja se može vidjeti kroz stope rasta brutto domaćeg proizvoda', poručio je ministar Filipović u Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je da će sve dok traje kriza, odnosno dok traje ruska agresija na Ukrajinu, Vlada voditi računa o tome kako zaštiti životni standard građana te će davati input hrvatskom gospodarstvu. Upravo ograničenjem cijena energenata, kaže, Vlada je omogućila neometano funkcioniranje gospodarstva. Dodao je kako je u prošloj godini Hrvatska imala veliki gospodarski rast u odnosu na druge države članice Unije te da on i dalje nastavlja rasti. 'No, dok god ova kriza traje, moramo biti oprezni', naglasio je.

Inflacija u cijenama hrane također usporava, no do dizanja cijena došlo je, jer su pojedini poslovni subjekti u prošloj godini, znatno podizali marže. Oni su gledali da ostvare što veću dobit, ali preko leđa hrvatskih građana. 'Profitirali su u krizi', dodao je. Filipović je kazao da je krajnji trenutak da se svi počnu društveno odgovorno ponašati. A hrvatski građani su ti, koji najviše mogu penalizirati one poslove subjekte koji najviše dižu cijene.

Dotaknuo se i natječaja za istraživanje geotermalnih voda koji je danas zatvoren, a na kojem je zaprimljeno šenaest ponuda. Filipović je naglasio da je zadovoljan, jer se javilo toliko zainteresiranih tvrtki. Javile su se renomirane tvrtke iz cijeloga svijeta. 'Ako taj natječaj u konačnici bude uspješan, imat ćemo situaciju da će se preko sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj opskrbljivati električnom energijom iz obnovljivih izvora, koja je proizvedena u Hrvatskoj. To je velika stvar. To je strateška odluka', rekao je Filipović. Dodao je da vjeruje da će oporba reći da je to predizborni potez te da se ovime potpuno mijenja slika hrvatske energetike.