moderna praksa

Fenomen rasta popularnosti online zajmova: novac skriven u pametnom telefonu!

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kao što je pametni telefon sastavni dio naše svakodnevice, korištenje brzih online zajmova dio je svakodnevice sve većeg broja građana razvijenih zemalja. Nevjerojatan je podatak da 70 % korisnika online zajmova u SAD-u ostvaruje zajam putem svog pametnog telefona

Da vas totalni neznanac putem mobitela zatraži pozajmicu od 200 eura na rok od mjesec dana uz obećanje kako će vam vratiti tih 200 eura i dodatnih 50 eura kao naknadu za uslugu, naravno da ne biste pristali! Smatrali biste to ludošću, zar ne? No, u tom povjerenju da punoljetna osoba s redovitim mjesečnim primanjima ima pravo na hitnu novčanu pomoć u obliku online pozajmice početak je priče o ovom načinu poslovanja novcem kojeg su na tržištu usavršile nebankarske institucije.

Prema aktualnom izvješću Microcredit regulation in Europe: An overview 2020 većina manjih zajmova u Europi ostvarena je putem nebankarskih financijskih institucija, i to čak 66 %!

Ozbiljna nebankarska institucija manji, brzi zajam od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura nudi upravo putem interneta. Od predaje zahtjeva do isplate novca – svaki korak se odvija isključivo online, a korisnici do potrebnog novca dolaze izrazito brzo s lokacije i u vremenu koji njima odgovaraju, u roku jednog dana ili čak samo nekoliko sati! Jednostavnost online prijave i brzina isplate svakako su glavne prednosti online pozajmica, no koliko je njihova sve veća popularnost povezana s uporabom pametnih telefona?

Pametni telefon – skriva novac!

Iako mali i brzi zajmovi nebankarskih institucija postoje već nekoliko desetljeća, posljednjih je desetak godina njihova uporaba naglo porasla, što prati i porast uporabe pametnih telefona. Pametni telefon tako postaje uređaj s kojim korisnici najčešće dolaze do novca kad im on hitno treba za nepredviđene ili manje životne troškove poput plaćanja stanarine, školarine, popravaka u kućanstvu i popravaka vozila, ali vrlo često i za plaćanje režija i kupovinu namirnica.

Većina korisnika online zajmova sklona je pozajmiti manji iznos novca – upravo je pozajmica od 200 eura najčešći iznos koji se potražuje u razvijenim europskim državama, a korisnici pozajmicu vraćaju već od idućih mjesečnih primanja.

Pametni telefon je uređaj koji korisniku pomaže u svim koracima koji su mu potrebni za ostvarivanje online zajma: fotografiranju dokumenata, izradi selfija uz neki od identifikacijskih dokumenata, online prijavi putem mrežne stranice ili mobilne aplikacije, razgovoru sa službenikom nebankarske institucije i sl. Dakle, novac kao da je skriven u pametnom telefonu i samo treba doći do njega! Šalu na stranu, no u ovim vremenima, kad se suočavamo s manjom mobilnošću građana, sve većim radom od kuće, samoizolacijama i sličnim situacijama ograničenog fizičkog kretanja, uistinu je korisno kad do novca možemo doći pomoću svog pametnog telefona.

Zanimljivo je koliko su mnogi mlađi od 40 godina zapravo „ovisni“ o pametnom telefonu. Prema podacima statista.com 85 % ispitanih milenijalaca (osoba rođenih nakon 1980. pa do početka 2000-tih) svoj život ne mogu zamisliti bez uporabe pametnog telefona, a dnevno ga otključavaju prosječno 63 puta! Sjedinjene Američke Države jedna su od zemalja s najvećim brojem korisnika pametnih telefona te 70 % korisnika online zajmova u SAD-u zajam ostvaruje upravo putem svog pametnog telefona, nevezano za životnu dob.

Fenomen porast zanimanja za online zajmove tako s jedne strane vežemo uz snažnu digitalizaciju društva, s posebnim naglaskom na sve veću uporabu pametnih telefona, a s druge strane uz sam vrlo prihvatljiv model posudbe novca.

Nije potreban jamac niti neki drugi oblik garancije

Brza pozajmica manjeg iznosa novca na kraće vremensko razdoblje (od dva tjedna do nekoliko mjeseci), koja se u potpunosti odvija putem interneta, privlačna je danas sve većem broju građana razvijenih zemalja koji redovito privređuju, imaju neblokirane tekuće račune i trebaju brzu novčanu pomoć. Smatra se privremenim rješenjem za manje novčane poteškoće, a ne trajnim rješenjem za ozbiljnije financijske nedaće.

Posebno važna stavka je to što za ostvarenje online pozajmice nije potreban jamac ni neki drugi oblik garancije. Ako korisnik online zajma, recimo, ne može vratiti novac te mu ništa ne znači niti produženje roka povrata, ono što nebankarska institucija tereti je samo njegov tekući račun, a ne „sjeda“ na pokretnine i nekretnine, što je za korisnike važna stavka.

Drugo objašnjenje privlačnosti online zajmova je što su korisnici brzih online zajmova često osobe koje ne pripadaju niti prime niti nearprime bankarskim klijentima, već su tzv. subprime klijenti, odnosno oni sa slabijim kreditnim rejtingom u banci.

Također je poznato da što je socijalna nestabilnost izraženija (a to ove godine snažno osjećamo), ljudi su manje skloni privatno pozajmljivati novac.

Online pozajmice pomažu ljudima da do novca dođu legalno i zadrže svoj socijalni status i uključenost u društvo umjesto da krenu krivim putem brzog dolaska do novca.

Visina naknade

Skeptici se najčešće „hvataju“ za izračun naknade za uslugu i preračunavaju je u postotke. Naime, svatko tko je ikad posjetio ijednu internetsku stranicu s ponudom online zajma zna da postoji filter troškova te da je korisniku u prvoj minuti jasno koliko novca treba vratiti i u kojem roku.

Također, na početku smo zaključili kako bi bila čista ludost pozajmiti 200 eura strancu, zar ne? Pa čak i da nam vraća 50 eura više. Zašto je nekima teško prihvatiti da taj poslovni rizik, kojem se izlažu nebankarske institucije, korisnicima vrijedi 30 do 50 eura, ovisno o državi i instituciji (govorimo li o pozajmici od 200 eura na mjesec dana)?

Kad kupujemo odjeću, ne razmišljamo da je marža do nevjerojatnih 500 %! Kad smo žedni i kupimo bocu obične vode, ne razmišljamo da je tu pak marža od 2 000 do 4 000 %! Žedni smo i nije nam problem odvojiti 2 3 eura za tu vodu. Isto tako je pogrešno preračunavati naknadu za online zajam u postotak jer nije to kredit na 25 godina, već pozajmica na vrlo kratak rok uz opisane prednosti.

Na korisniku je procjena koliko njemu taj novac vrijedi u datom trenutku.

Čini se kako se mnogi slažu da im je online pozajmica od pomoći kad im novac hitno treba te da im posebno odgovara do nje doći upravo putem pametnog telefona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!