uvjeti transakcije

Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2021 17:06
  • Objavljeno 23.07.2021 u 17:06
Facebook, ilustrativna fotografija

Facebook, ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: TP / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli koja bi trebala spriječiti tržišnu koncentraciju

Kustomer je osnovan 2015. godine, a nudi platforme za podršku kupcima i chatbotove koji odgovaraju na upite korisnika.

Facebook je najavio kupnju Kustomera u studenome prošle godine, ne navodeći detalje o cijeni i drugim financijskim uvjetima transakcije.

Prema tadašnjim informacijama Wall Street Journala, vrijednost Kustomera procijenjena je u ugovoru na nešto više od milijardu dolara.

Njemačka je pak 2017. u sklopu zakona o tržišnom natjecanju odredila da regulator može provjeravati akvizicije ako je kupac spreman platiti više od 400 milijuna eura za tvrtku koja uopće nema prihode ili su oni vrlo mali.

U takvim slučajevima visoka cijena često je znak inovativnih poslovnih ideja s velikim tržišnim potencijalom, navodi regulator u priopćenju.

Predsjednik Saveznog kartelskog ureda Andreas Mundt rekao je danas da će od Facebooka zatražiti odgovarajuće dokumente, ako se ispostavi da je obavezan dostaviti informacije o spajanju, stoji u priopćenju.

Mnoga su tržišta danas već visoko koncentrirana, posebno u digitalnoj ekonomiji, rekao je Mundt. "Stoga je prijeko potrebna stroga kontrola spajanja", dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!