žestok napad

Američki Exxon lani je zaradio 55 milijardi dolara pa razbjesnio Bijelu kuću: 'Narod pati zbog ruske invazije, a oni si trpaju u džepove'

01.02.2023 u 21:34

Bionic
Reading

Naftni div ExxonMobil ubrao je lani rekordnih 55,7 milijardi dolara zahvaljujući rastu cijena nafte zbog ruske invazije na Ukrajinu

Lanjska dobit dvostruko mu je veća nego 2021. i vjerojatno će se ponovo naći na meti izvršnih vlasti zbog ekstraprofita. Neke europske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, prošle godine uvele su poseban porez na dobit, što je Exxon dočekao na nož.

Kompanija je tužila Europsku komisiju Općem sudu EU-a u Luksemburgu. Tužbe su podnijele podružnice ExxonMobilea u Njemačkoj i Nizozemskoj. U njima se tvrdi da je Bruxelles prekoračio svoje ovlasti namećući porez na ekstraprofit.

Europska komisija procijenila je da će tim novim nametom prikupiti oko 25 milijardi eura, što bi se koristilo za smanjivanje računa za energiju kućanstvima.

Exxon je kritizirao slične prijedloge i u SAD-u, a predsjednik Joe Biden okrivio je naftaše za prošlogodišnje visoke cijene goriva jer nisu svoju zaradu investirali u povećanje opskrbe.

Bijela kuća u utorak je poslala priopćenje u kojem oštro kritizira naftnog diva. 'Nečuveno je to da je Exxon postavio novi rekord u dobiti naftnog sektora i to dok je američki narod trpio visoke cijene goriva zbog ruske invazije na Ukrajinu.'

'Najnoviji izvještaji o zaradi jasno pokazuju da naftne kompanije imaju sve što im je potrebno, uključujući rekordnu dobit i tisuće neiskorištenih, ali odobrenih dozvola za povećanje proizvodnje, ali umjesto toga odlučuju tu zaradu uložiti u punjenje džepova direktora i dioničara', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Abdullah Hasan.

U intervjuu za CNBC, šef Exxona Darren Woods odgovorio je Bidenovoj administraciji da je pomiješala stvari. Istaknuo je da tvrtka ulaže velik novac u naftne i plinske projekte unatoč pritisku da preusmjeri ulaganja u obnovljive izvore energije.

'Jasno je da je našim odličnim rezultatima doprinijelo povoljno tržište, ali zahvaljujući našoj strategiji i dugogodišnjem radu, u mogućnosti smo to i iskoristiti', rekao je Woods.

  • +14
Nafta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dionice Exxona oštro su potonule 2020., kada je pala potražnja za naftom, zbog čega je tvrtka završila godinu s gubitkom, a što joj se nije desetljećima dogodilo. Stvari su se promijenile prošle godine, osobito zbog rasta cijena nafte, kada je rat u Ukrajini poremetio opskrbne lance. Uprava Exxona kaže da je naporno radila na smanjenju troškova, a profit bi bio i veći da nije bilo neočekivanih poreza u Europi.

Exxon tvrdi da je izgubio 1,3 milijarde dolara u posljednjim mjesecima 2022. uglavnom zbog europskog harača. Također je izvijestio o trošku od 3,4 milijarde dolara uslijed izvlaštenja ulaganja u Rusiji. Uprava tvrdi da je lani povećala ulaganja za 38 posto, posebno u Gvajani i Permskom bazenu u Teksasu i Novom Meksiku, gdje je proizvodnja porasla za više od 30 posto, nadoknađujući izgubljeno u Rusiji.