drama

Najveća američka naftna kompanija u potpunosti se povukla iz Rusije. Što će biti s mega projektom Sakhalin-1?

18.10.2022 u 11:31

Bionic
Reading

Najveća američka naftna kompanija Exxon Mobil priopćila je u ponedjeljak da je u potpunosti napustila Rusiju, nakon dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina kojim se onemogućuje prodaja udjela u strateškim imovinama u oblasti proizvodnje goriva i energije do kraja godine, osim ako postoji izričito dopuštenje ruske vlade. Putin je 7. listopada zaplijenio dionice Exxona i potom ih prebacio na tvrtku u većinskom državnom vlasništvu, čime je otežao američkoj tvrtki izlazak iz naftno-plinskog mega projekta Sakhalin-1

Exxon Mobil je ranije najavio da će tužiti ruske vlasti ako joj ne dopuste prodaju njihovih 30 posto udjela u zajedničkom naftno-plinskom projektu Sakhalin-1, iz kojeg se pokušavaju povući još od 1. ožujka.

Udio u tom projektu od 20 posto također drži japanski konzorcij, a po 20 posto dionica posjeduju indijski ONGC Videsh i ruski Rosneft, kojima je Exxon želio ponuditi svojih 30 posto udjela. Exxon nije otkrio je li dobio ikakvu naknadu za izgubljeni udio u projektima eksploatacije energenata. Taj udio procjenjuje se na više od četiri milijarde dolara.

Odlazak tvrtke tek je jedna od posljedica sukoba između Zapada i Rusije nakon invazije te zemlje na Ukrajinu kraje veljače te napetosti i problema oko energije. Tvrtke BP, TotalEnergies, Equinor i Shell prenijele su nekretnine na ruske partnere ili stali s poslovanjem.

Oštar pristup Exxona prilikom službenog izlaska iz Rusije mogao bi se pretvoriti u višegodišnje pravne sporove, počevši od arbitraže. Exxon nastoji smanjiti svoju prisutnost u Rusiji od 2014., kao posljedicu sankcija protiv Moskve nakon što je anektirala poluotok Krim od Ukrajine.

Američka je tvrtka ranije ove godine otpustila svoje radnike u inozemstvu i zatvorila svoje poslovanje s mazivima i kemikalijama u Rusiji. Do srpnja je proizvodnja u projektu Sakhalin-1 pala za 10.000 barela dnevno, u odnosu na 220.000 barela prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Količina je bila taman dovoljna da se osigura prirodni plin za održavanje svjetla u ruskim gradovima Khabarovsk i Vladivostok. Oko 700 zaposlenika Exxona sa sjedištem u Rusiji koji su nastavili s radom bit će premješteno u novu rusku tvrtku koja će preuzeti imovinu. Exxon se obvezao da će odvojiti vrijeme kako bi osigurao siguran prijenos na novog operatera, da bi se izbjeglo izlijevanje, ekološke nesreće ili gašenje svjetla gradova opskrbljenih projektom.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Putin će osnovati novu operativnu tvrtku za Sakhalin-1, a novim dekretom Rusija će pitati inozemne dionike žele li ostati dio projekta. Indijska tvrtka Oil and Natural Gas Corp planira preuzeti udio u novom ruskom subjektu koji će upravljati projektom nafte i plina Sakhalin-1 jer nastoji zadržati 20 posto udjela u imovini, rekla su tri izvora za Reuters. Japan će odlučiti što učiniti u vezi s projektom Sakhalin-1 na ruskom Dalekom istoku u konzultaciji sa svojim partnerima. Prema Putinovom dekretu od 7. listopada, strani partneri Sakhalina-1 imat će mjesec dana nakon osnivanja nove ruske tvrtke da zatraže od ruske vlade udjele u novom entitetu.

Equinor je prošlog mjeseca pristao prodati rusku imovinu u vrijednosti od milijardu dolara za jedan euro. Službena prodaja omogućila je norveškom Equinoru da se odrekne budućih obveza i ulaganja. Danone je u petak također prodao svoju imovinu, ali je zadržao manjinski udio.