red na tržištu

Pogledajte koliko će nas od sada koštati prekogranična dostava paketa

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 10:21
  • Objavljeno 13.03.2018 u 10:19
Hrvatska europaralamentarka Biljana Borzan

Hrvatska europaralamentarka Biljana Borzan

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Europski parlament potvrdio je zakon o pojeftinjenju dostave paketa. Na taj se način uvodi red na tržište gdje je primjerice dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja nego dostava za istu udaljenost u drugom. To je kraj procesa u kojem je kao pregovaračica uime Europskog parlamenta radila i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan

'U EU se dnevno dostavi oko 11 milijuna paketa. Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave', kaže Biljana Borzan.

Na taj način se uvodi red na jedno, kako opisuje ova hrvatska eurozastupnica, vrlo nelogično tržište gdje je primjerice dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Istovremeno je to i odlična vijest za Hrvatsku jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće.

'Posebno mi je drago što sam u ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela ispregovarati rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju s usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema', objašnjava Borzan.

Prekogranična dostava paketa

Autor: Biljana Borzan

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!