lukava korporacija

Evo kojim se pravnim trikom poslužio Johnson & Johnson suočen s tužbama zbog azbesta u dječjem puderu

12.11.2021 u 22:02

Bionic
Reading

Američki farmaceutski div Johnson & Johnson do sada je platio oko 3,5 milijardi dolara nagodbe po tužbama građana zbog štetnosti njihovih pudera za bebe, no njihovi problemi još nisu okončani.

Ipak, jedan od pravnih trikova ovih dana im je uspio. Postupajući sudac u Sjevernoj Karolini, gdje se vodio slučaj, prebacio je slučaj u New Jersey, gdje je podneseno najviše tužbi, čak 38.000.

Johnson & Johnson su u Teksasu osnovali posebnu tvrtku pa je on prešao u Sjevernu Karolinu na koju je prebacio sve obveze temeljem tužbi, a potom pokrenuo stečaj.

Odvjetnici Johnson & Johnsona prošloga su tjedna izvijestili o bankrotu a sada pravnim trikom, koji je do sada bio priznat samo u nekoliko američkih država pokušavaju izbjeći plaćanje velikih odšteta.

Podnošenje zahtjeva za stečaj kako bi se izbjegla odšteta je stari trik koji su mnoge velike kompanije u Americi koristile kada su željele na neki način izbjeći plaćanje odšteta.

Ovoga puta je nešto drugačija priča, jer su do sada tvrtke koje su koristile ovaj trik cijele završavale u stečaju, dok je Johnson & Johnson osnovao LTL Management kako bi izbjegao stečaj cijele tvrtke.

U tužbama se navodi da proizvodi J&J sadrže azbest koji uzrokuje rak. Većina tužbi se odnosi na rak jajnika i mezoteliom, rak koji najčešće uzrokuje azbest. Godinama je Johnson&Johnson poricao postojanje veze između njihovog pudera i raka. Pogođena je i tvrtka Imeris, bivši Rio Tinto minerals, koja je opskrbljivala J&J sirovinama.

  • +4
Johnson & Johnson cjepivo Izvor: Profimedia / Autor: Carlos L. Vives / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovu tvrtku prodao je Rio Tinto 2011. godine. Tužitelji su iznijeli dokaze da su minerali J&J i Rio Tinto bili svjesni problema, ali da su prikrivali dokaze. Dostavili su mailove u kojima se vidi da su menadžeri ovih tvrtki godinama izbjegavali izdavanje upozorenja koje su traženo peticijama, angažirajući i plaćajući stručnjake koji su im u tome pomogli, objavio je Bloomberg.

Prema riječima tužitelja, ovi mailovi pokazuju kako su znanstvenici promijenili konačnu verziju svog izvješća iz 2009. po nalogu te dvije tvrtke.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) priopćila je da se dijelom oslanjala na to izvješće kada je odlučila ne izdavati upozorenje za štetne proizvode. Sporni puder povučen je iz prodaje u Sjedinjenim Državama i Kanadi prošle godine.