ima nade

Evo kako poduzetni otac i sin spašavaju izgubljene bitcoine

17.09.2021 u 18:47

Bionic
Reading

Kriptomanija koja posljednjih godinu i pol trese svijet razvila je i neke neobične modele poslovanja naslonjene na taj dio tržišta. Priča o ocu i sinu iz Sjedinjenih Država u tom kontekstu osobito je zanimljiva

Naime Chris i Charlie Brooks nude uslugu 'iskopavanja' zaboravljenih lozinki vlasnika kriptovaluta. U obavljanju svog posla, kažu, važno im je to da se mogu identificirati sa svojim klijentima.

'Imamo zaista širok raspon klijenata', objašnjava Charlie, 20-godišnji programer koji se pridružio ocu u vođenju američke tvrtke Crypto Asset Recovery. Oca Chrisa je na osnivanje tvrtke potaknuo Chainalysis navevši da je izgubljeno čak 20 posto generiranih bitcoina, što se procjenjuje na oko 3,7 milijuna bitcoina.

Ove je podatke objavio The New York Times u priči o programeru iz San Francisca koji nije mogao pronaći lozinku za tvrdi disk na kojem je bilo pohranjeno njegovih 7002 bitcoina. Nakon osam pogrešnih pokušaja ostala su mu samo dva prije nego što su bitcoini vjerojatno zauvijek izgubljeni.

Bi li bilo moguće nadoknaditi izgubljene digitalne valute?

'Da, ti bitcoini su izgubljeni, ali ako je vlasnik motiviran, može saznati koliki postotak bi se mogao nadoknaditi', kaže Chris Brooks, 50-godišnji računalni programer koji je osnovao tvrtku 2017. godine, a krajem prošle godine pridružio mu se i sin.

Njih dvoje su aktivni na forumu BitcoinTalk te im se ljudi mogu obratiti s upitima o izgubljenim bitcoinima. Brooks je filtrirao informacije i otkrio da je 14 posto slučajeva moguće oporaviti, od kojih su sposobni dešifrirati oko 35 posto lozinki na temelju vlastitog rada. Tako su otkrili da imaju potencijal za rješavanje 2,45 posto izgubljenih slučajeva, odnosno negdje između 68.110 i 92.855 bitcoina. Na aktualnoj cjenovnoj razini od 40.000 eura za bitcoin, vrijednost potencijalne zarade je do četiri milijarde eura.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

'Jedan od naših zadnjih klijenata kojima smo pomogli imao je oko 250.000 dolara u kriptonovčaniku', rekao je Charlie Brooks, diplomirani inženjer računarstva, za Business Insider.

Školovanje je trenutno na čekanju, sada se posvećuje poslu.

'To je nešto što mi se oduvijek sviđalo. Mrežni lov na blago, mislim da je to stvarno super.'

'Od klijenta dobivamo što potpuniji popis mogućih lozinki', rekao je Charlie, objašnjavajući da se nakon razgovora pokušavaju poistovjetiti s njegovim/njezinim načinom razmišljanja. Dvojac će izvesti 'stotine milijuna ili milijardi verzija' uzoraka lozinki i testirati ih u šifriranoj verziji novčanika, rekao je Chris, dodajući: 'Ako nemate jako dobru lozinku, postoji više mogućih lozinki nego atoma u svemiru i ne govorim to tek tako.'

POUČNE PRIČICE

Poznati i slavni su nam nudili kriptovalute. Evo kako je to završilo

Pogledaj galeriju

Brooks je rekao da vrijeme dešifriranja uvelike varira, ali povremeno može potrajati i samo pet sekundi. To se dogodilo korisniku na čijem se popisu od devet mogućih lozinki nalazi ispravna lozinka. Charlie Brooks je za Business Insider rekao da su na slučaju drugog klijenta, za kojeg se ispostavilo da ima oko 250.000 dolara u bitcoin novčaniku, radili oko mjesec i pol.

Sigurnosne mjere koje provode uključuju potpisivanje ugovora s korisnicima u kojem se navodi da su vlasnici kriptonovčanika koji pokušavaju dešifrirati. Plaćaju se stimulativno - počevši od novčanika koji sadrže od nula do 10 bitcoina, tim zarađuje 20 posto provizije. Ako otac i sin Brooks ne uspiju vratiti sredstva iz novčanika, korisnici ne plaćaju ništa.