STABILNE CIJENE NAFTE

Europska tržišta porasla u oskudnoj predblagdanskoj trgovini

23.12.2011 u 21:32

Bionic
Reading

Europska tržišta dionica porasla su u petak, nadovezujući se na rast na američkim tržištima koja su ohrabrile naznake oporavka američkog gospodarstva

Tako je indeks Londonske burze Ftse, koja danas radi samo pola radnog vremena, ojačao 1,0 posto i iznosio je 5.512 bodova a na sličnom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, u plusu 1,1 posto, dosegnuvši 3.105 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je skromnijih 0,3 posto, na 5.870 bodova.

U mršavoj predblagdanskoj trgovini uoči Božića europska su tržišta poticaje za rast našla u solidnim američkim gospodarskim pokazateljima, poput pada broja zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene u prošlom tjednu na najnižu razinu u tri i pol godine i poboljšanog raspoloženja potrošača u prosincu.

'Broj nezaposlenih izgleda dobro ali za Božić puno se ljudi sezonski zapošljava. Ta potpora nije dovoljno snažna da se na njoj temelji strategija podizanja cijena dionica', upozorava Andy Lynch iz Schroedersa.

Ti su podaci podigli američka tržišta dionica, pa je indeks Dow Jones ojačao 0,5 a S&P 500 i Nasdaq po 0,8 posto

'Ne bih iščitavao previše iz aktualnih trendova dok se svi ne vrate na posao u siječnju', dodaje.

Uzlet na američkim tržištima podigao je i vrijednosti dionica na europskim tržištima, pri čemu je najveći dobitnik bio naftni sektor, zbog rasta cijena nafte pod utjecajem poremećaja u opskrbi.

Sektor je u prosjeku dobio na vrijednosti 1,1 posto i na dobrom je putu da godinu završi u plusu.

Među pojedinim kompanijama francuski Total ojačao je 2,5 a British Petroleum 1,7 posto.

Na dobitku su bile i dionice bankovnog sektora, crpeći iz dalje potporu iz mjera kojima Europska središnja banka nastoji odmrznuti kreditna tržišta. Tako je Credit Agricole ojačao 1,7 a Banco Santander 1,3 posto.

U ovoj su godine banke izgubile na vrijednosti više od 32 posto, pritisnute ponajprije otpisima obveznica zaduženih članica eurozone.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,8 posto, na 8.395 bodova.

Euro u plusu zbog sklonosti riziku; promjenjivost se nastavlja u 2012. godini

Euro je ojačao u petak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagače ohrabrili povoljni gospodarski podatci iz SAD-a, potaknuvši sklonost riziku, no zbog neriješene krize u eurozoni ulagači će vjerojatno nastaviti prodavati jedinstvenu europsku valutu i u 2012. godini.

Euro je tako ojačao tijekom dana oko 0,2 posto, na 1,3079 dolara, te se i dalje drži iznad najniže razine u 11 mjeseci od 1,2945 dolara. No, u minusu je oko 2,1 posto u odnosu na godinu ranije.

U odnosu na švicarski franak euro je ostao više-manje nepromijenjen, na 1,2229 franaka, što je nedaleko 1,20 franka za euro, donje granice koju je u rujnu utvrdila švicarska središnja banka.

Pad tjednih naknada za nezaposlene u SAD-u na najnižu razinu u tri i pol godine i ojačano povjerenje potrošača u prosincu poduprli su tržišta dionica i euro, premda trgovci kažu da je trgovina mršava zbog približavanja kraja godine.

Raspoloženje spram eura ipak ostaje pesimistično glede iduće godine, s obzirom na prijetnje sniženja rejtinga zemalja eurozone, tako da će likvidni dolar vjerojatno dobivati podršku.

'I dalje svjedočimo neizvjesnostima koje pogađaju eurozonu, te očekujemo da će idućih mjeseci euro ići prema 1,25 dolara', tumači Chris Walker, valutni strateg u UBS-u.

Dva su izvora iz vlada u EU odvojeno za Reuters u petak izjavila kako se ne očekuje da će agencija Standard & Poor's objaviti odluku o kreditnim rejtinzima 15 zemalja eurozone prije siječnja.

Cijene nafte stabilne nadomak 108 dolara

Cijene sirove nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu nadomak razini od 108 dolara, poduprte novim znakovima jačanja američkog gospodarstva i zabrinutošću zbog mogućih poremećaja u opskrbi iz Irana i Iraka

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 24 centa, na 107,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 14 centi višoj cijeni od 99,88 dolara.

Novi zahtjevi za isplatu naknada za nezaposlene u Sjedinjenim Državama pali su na najnižu razinu u zadnjih 3,5 godina, izvijestila je američka vlada. Ujedno se raspoloženje potrošača u najvećem svjetskom potrošaču nafte u prosincu poboljšalo na najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci.

'U fokusu je nastavljeni niz dobrih podataka u američkom gospodarstvu. Čini se također da je i Kina uspjela orkestrirati postupno usporavanje rasta, što podupire cijene nafte', rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa. 'Problem je i dalje Europa', dodao je.

Američki je dolar u petak kliznuo prema euru i košarici valuta, zbog čega je za vlasnike drugih valuta nafta jeftinija pa je potražnja ojačala.

Pojačana napetost između Irana i Zapada zbog nuklearnog oružja Teherana i obovljena strahovanja za isporuke iz Iraka ponovo je usmjerila fokus na opskrbu.

Tako će iranska mornarica upriličiti vojnu vježbu u Hormuškom tjesnacu, najavljeno je u subotu na državnoj televiziji, što je potpirilo bojazan od mogućeg zatvaranja dostavnih ruta ključnih proizvođača.

U Iraku val bombaških napada, u kojima je u četvrtak u Bagdadu poginulo najmanje 72 ljudi, dodatno potvrđuje ocjene o pogoršanju sigurnosnog stanja samo nekoliko dana nakon odlaska američkih vojnika iz te zemlje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u petak na svojim internetskim stranicama izvijestila o cijenama barela referentne košarice svoje nafte u četvrtak.