kaos na tržištu

Europska stambena kriza je izvan kontrole: Stanovi se traže pola godine, cijene sulude

08.11.2023 u 18:25

Bionic
Reading

Gotovo je nemoguće pronaći stan za najam u mnogim europskim gradovima. U Parizu je potrebno tražiti više od šest mjeseci da bi se pronašlo namještenu garsonijeru

Cijene najma u francuskoj prijestolnici porasle su za jedan posto u trećem kvartalu ove godine, prema podacima agencije za nekretnine Lodgis, piše Euronews.

Ovaj neznatni rast može se objasniti činjenicom da su najamnine u Parizu ograničene od 2019. godine. U drugim većim francuskim gradovima porast je bio puno veći: preko 10 posto u Bordeauxu i gotovo 15 posto u Aix-en-Provenceu.

'Kriza s nedostatkom stanova se pogoršava, a potražnja neprestano raste', izjavio je Alexis Alban, predsjednik Lodgisa. 'Također bilježimo povratak međunarodnih najmoprimaca, studenata i mobilnih profesionalaca koji i dalje biraju dugoročni najam namještenih nekretnina', dodao je Alban.

Gotovo tri četvrtine stručnjaka izvijestilo je o smanjenju broja dostupnih stanova za najam u usporedbi s prošlom godinom, prema informacijama Francuske nacionalne federacije za nekretnine (FNAIM).

Napetost na tržištu najma dodatno je porasla zbog Olimpijskih igara 2024. godine, kada će se u Parizu pojaviti velik broj posjetitelja, volontera i ekipa.

Vlada se suočila s kritikama kada je odlučila protjerati više od 2000 studenata iz stanova pod kontroliranim najmom kako bi tijekom ljeta ugostila osoblje Olimpijskih igara.

Pariz nije jedini europski grad koji doživljava ozbiljan nedostatak nekretnina. U Londonu prosječni najam stana s jednom spavaćom sobom u centru košta skoro 2500 eura mjesečno. U Amsterdamu iznosi više od 1500 eura mjesečno.

Madrid, London, Berlin, Pariz, Rim Izvor: Profimedia / Autor: - / Huber images / Profimedia

Pritisnute stambenom krizom, gradske vlasti u Beču, Parizu, Amsterdamu i drugim gradovima odlučile su se za suzbijanje najma poput Airbnba, a koji se smatra odgovornim za manjak dostupnih nekretnina na tržištu.

Berlin je ukinuo zabranu Airbnba, ali stroga pravila - uz visoke kazne - ostala su na snazi.

Drugo rješenje je oporezivanje praznih stanova kako bi se potaknulo stanodavce da ih iznajmljuju. Tim putem su krenuli Španjolska i Francuska.

Na drugoj strani Atlantika, Vancouver u Kanadi i Washington u SAD-u usvojili su slične mjere, a San Francisco i Honolulu razmatraju istu opciju.