BORIS LALOVAC:

Europska Komisija je na strani banaka, ali se zakon o švicarcu još analizira

  • Autor: N.S./HRT
  • Zadnja izmjena 06.10.2015 15:13
  • Objavljeno 06.10.2015 u 15:13
Boris Lalovac

Boris Lalovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na sastanku ministara financija u Luxemburgu bilo je riječi i o hrvatskom zakonu o konverziji kredita u švicarskim francima. Komisija i Europska središnja banka trebale su iznijeti svoju analizu zakona i utvrditi dali se radi o kršenju pravnih propisa Unije o slobodi kretanja kapitala

Komisija je, prema riječima ministra financija Borisa Lalovca, iznijela svoje mišljenje koje je blisko mišljenju Hrvatske udruge banka, što ga, kaže, nije iznenadilo. Hrvatska udruga banaka danas je ponudila izračun prema kojem banke zbog konverzije gube osam milijardi kuna. Ministar je iznio svoje argumente i vjeruje da je obranio interese hrvatskih građana

Povjerenik Hill je iznio mišljenja koja smo već čuli. Ta mišljenja su vrlo bliska mišljenjima Udruge hrvatskih banaka. Iznijeli su s njihove strane viđenja i određene sumnje u taj zakon. Ništa neočekivano, rekao je Lalovac.

Istaknuo je kako će Europska komisija još raditi analizu zakona. Mi smo rekli da ćemo im dati sve moguće materijale i dokumente i da ćemo pomoći i objasniti u kakvoj teškoj situaciji se nalaze hrvatski građani i očekujemo da će u konačnici stati na stranu hrvatskih građana. Prema zakonu o zaštiti potrošača, da je Hrvatska prije 10 godina bila članica EU, ovakav model financiranja nebi bio moguć, istaknuo je Lalovac.

Rekao je kako je izričito pitao austrijskog ministra financija Hansa Joerga Schellinga kako je moguće da su austrijska regulatorna tijela zabranila taj proizvod u Austriji, a onda kada je zabranjen su se okrenuli Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

Ministar je rekao i da je argumentirano odgovorio na sve upite sto ih je EK iznijela prema Hrvatskoj i da smo u konačnici pokazali da možemo braniti hrvatske građane te da su oni na prvom mjestu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!