posrtanje starog kontinenta

Euro je najslabiji u 20 godina, a sve je bliži trenutak koji mnogi nisu očekivali: 'Europa je najslabija karika svjetskog gospodarstva!'

06.07.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Europa se sve teže nosi s problemima koje uzrokuju rat u Ukrajini i energetska kriza. Gurnulo je to euro u utorak na najnižu razinu u odnosu na dolar u posljednjih 20 godina te se njegova vrijednost nalazi na oko 1,027 dolara. Mnogi analitičari predviđaju da je samo pitanje vremena kada će se tečaj eura i dolara izjednačiti dok se europska gospodarstva bore s visokom inflacijom, štrajkovima i previranjima na energetskim tržištima

Njemačka je zabilježila prvi mjesečni trgovinski deficit od 1991. godine. Očekuje se da će napetosti u opskrbnom lancu usporiti najveće gospodarstvo eurozone, koje uvelike ovisi o izvozu, a moglo bi ga čak gurnuti u recesiju.

'Mislimo da se izgledi naglo pogoršavaju', napomenula je Daniela Ordonez iz Oxford Economicsa, piše The New York Times.

Usporavanje Njemačke, a time i Europe, značajno bi se odrazilo na globalni rast. Naftno tržište već je reagiralo. Cijena Brenta, referentne vrijednosti barela u Europi, skliznula je u utorak za više od devet posto, na 103 dolara po barelu, što je njezin najveći pad od ožujka. West Texas Intermediate, američka referentna vrijednost, pala je gotovo isto toliko, spustivši se ispod 100 dolara po barelu prvi put od svibnja.

  • +13
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

'Europa je najslabija karika u globalnom gospodarstvu', izjavio je Joe Quinlan, voditelj tržišne strategije za Merrill and Bank of America Private Bank. 'Pritišće je rat u Ukrajini i energetska kriza.'

Kako bi ukrotila snažnu inflaciju, najveću od 1999., kada je stvoren euro, očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) ovog mjeseca povisiti kamatne stope prvi put u posljednjih nekoliko godina.

Investitori su zabrinuti da se ECB prekasno trgnuo i da možda nema dovoljno vremena za podizanje kamata prije nego što ga recesija natjera da promijeni politiku. Sve su glasnija predviđanja da bi gospodarstvo eurozone moglo skliznuti u recesiju, osobito ako se nastave prekidi u opskrbi energentima.

S druge strane Velike bare, američki FED, prema svemu sudeći, nastavit će s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi 'ohladio' gospodarski rast i obuzdao inflaciju, što bi držanje imovine denominirane u dolarima učinilo privlačnijim nego u eurima i dodatno bi naštetilo europskoj valuti.

Pad eura čini uvoz skupljim za kompanije u 19 zemalja eurozone, što povećava inflatorne probleme u regiji.