napeta situacija

Dan D: Zna se kad bi Rusi mogli zatvoriti plinovod prema Njemačkoj i gurnuti najveće europsko gospodarstvo u recesiju

01.07.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Njemačka bi se mogla suočiti s potpunom obustavom ruskog plina do sredine srpnja, upozorio je ministar gospodarstva i klime Robert Habeck. Njegove riječi povećale su strah kako je zemlja sve bliže ulasku u recesiju

Na skupu u Münchenu Habeck je u četvrtak rekao da bi 'potpuna blokada' plinovoda Sjeverni tok mogla početi 11. srpnja, kada je Gazprom najavio da planira zatvoriti radi rutinskog održavanja, piše Politico.

Njemačka je prošlog tjedna prešla na takozvanu 'fazu uzbune' zbog mogućih nestašica plina, budući da smanjenje opskrbe iz Rusije pojačava strah od nedostatka tog važnog energenta. Sad Habeck smatra da će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti izliku tehničkog problema kako bi zatvorio plinovod.

'Situacija je napeta. Bojim se kako će Rusi reći da ne mogu ponovo otvoriti plinovod jer su nešto pronašli tijekom održavanja', rekao je Habeck.

Ruska obustava izvoza prirodnog plina stajala bi Njemačku 12,7 posto BDP-a u drugoj polovini ove godine, pokazuju podaci koje je u utorak predstavilo industrijsko udruženje vbw.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Rezultati su pokazali da bi prvi na udaru bili proizvođači stakla, čelika, kemikalija, keramike, hrane i tekstila, koji bi ujedno najteže stradali.

Kada se u računicu uključe i indirektne posljedice, primjerice u nabavnim lancima, procijenjeni gubitak u stvaranju vrijednosti mogao bi iznositi 193 milijarde eura u šestomjesečnom razdoblju, utvrdili su autori istraživanja.

'Nagli prekid uvoza ruskog plina značajno bi utjecao i na radnu snagu u Njemačkoj. Aritmetički, posljedice bi utjecale na oko 5,6 milijuna radnih mjesta', rekao je glavni direktor vbw-a Bertram Brossardt.