TRŽIŠTA NERVOZNA

Euro pao, burze oslabile nakon grčkih izbora

26.01.2015 u 08:46

Bionic
Reading

Na azijskim su tržištima indeksi u ponedjeljak pali, dok je tečaj eura prvi puta nakon 11 godina zaronio ispod 1,11 dolara, jer je ulagače zabrinula pobjeda Syrize na grčkim parlamentarnim izborima, što bi moglo dovesti do sukoba između Atene i međunarodnih kreditora. MSCI Asia Pacific Index izgubio je oko 0,3 posto. Japanski Nikkei 225 također je u minusu 0,3 posto

Euro je potonuo na 1,1098 dolara što je njegova njaniža razina u 11 godine. Dolar je od početka godine prema euru ojačao već 5 posto.

Očekuje se da će europkji indeksi otvoriti u minusu od oko 1 posto. Burze u južnom dijelu Europe mogle bi stradati još teže, očekuju analitičari.

Sigurne luke bile su zato na meti investitora. Tako su 30-godišnje američke obveznice dosegnule povijesni minimum od 2,336 posto, a 10-godišnji trezorski zapisi pšali su 5 baznih bodova, na 1,759 posto.

Britanski premijer David Cameron upozorio je u nedjelju da će rezultat parlamentarnih izbora u Grčkoj na kojima je pobijedila radikalna ljevičarska stranka Syrize povećati gospodarsku nesigurnost u cijeloj Evropi, napominjući kako to znači da se Velika Britanija mora držati njegovog plana vlastitog gospodarstva.

Europski partneri Atene napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Europska unija.

Uspjeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne ljevice u Europi.