KONČAR PREUZEO ŠKVER

Euforija zbog privatizacije Brodotrogira

06.04.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Potpisan je Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira. Vlasništvo je preuzela Kermas Energija Danka Končara. Država će u fazi restrukturiranja sudjelovati u dijelu troškova, a Brodotrogir će se uz temeljnu djelatnost baviti i turističkim uslugama

Privatizacijska priča traje već sedam godina, a rezultirala je time što će dvije trećine radnika zadržati svoj posao, a Brodotrogir u iduće dvije godine, uz izgradnju dva broda, ima osiguran posao. Priču koja je ovog pomorskog diva digla iz pepela pozdravili su svi - od lokalne samouprave do državnog vrha. Premijer Zoran Milanović rekao je, uoči potpisa, da je za Hrvatsku koja ima dobru pomorsku tradiciju, ovo dobar posao.

'Ovo je tek početak jedne velike priče o konverziji i prilagodbi hrvatske brodogradnje. Ovo je posao, ovo nije nikakva spekulacija i rentijerstvo. Mi smo za sada, izgleda, uspjeli u ovom trenutku očuvati kompletnu brodogradnju - i u Puli, Rijeci, Splitu i ovdje. Poslovi koji ovdje dolaze su bolji i ljepši. Samo da ih bude dovoljno', istaknuo je Milanović.

Danko Končar rekao je da sada kreće novo poglavlje u Brodotrogiru. 'Otvarat će se nove djelatnosti, a time i nova radna mjesta. Prva investicija, recimo u marine, kreće već krajem ove godine. Recimo, na samoj gradnji marine već se otvaraju nova radna mjesta, a marina će profunkcionirati u travnju ili svibnju sljedeće godine. To će značiti otvaranje 50-100 radnih mjesta', kaže Končar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je Brodotrogir dokaz da nešto što je nekada bilo uteg cijeloj državi može postati jedan od zamašnjaka gospodarskog rasta. 'Brodograđevna industrija je strateška industrijska grana Republike Hrvatske. Ona ne može biti strateška ako nije konkurentna i mi želimo da, s privatnim partnerima, dođemo do nivoa da smo konkurentni, bolji, jeftiniji jer naši ljudi znaju', rekao je Vrdoljak.