INICIJATIVA UMIROVLJENIKA

EU spreman sufinancirati gradnju dizala za 700.000 Hrvata, na potezu država

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 18.01.2017 23:32
  • Objavljeno 12.12.2016 u 16:00
pametni lift
pametni lift Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft Research
U Hrvatskoj bi se, prema procjenama, u višestambenim zgradama trebalo ugraditi najmanje 8.500 dizala. U takvim objektima živi približno 700.000 stanovnika, od kojih je većina umirovljenika, invalida i obitelji s malom djecom, a dio takvih zgrada ima pet ili šest etaža u kojima prilikom gradnje nije ugrađeno dizalo čime je stanovništvu otežana dostupnost dolaska do stana

Prosječna cijena ugradnje jednog dizala iznosi oko 350.000 kuna, a u razdoblju od 2017. do 2020. za tu je namjenu potrebno blizu tri milijarde kuna, odnosno oko 400 milijuna eura. Izračunao je tako Koordinacijski odbor HP i HT umirovljenika Hrvatske koji su se za pomoć obratili hrvatskoj europarlamentarki Biljani Borzan.

'Zamolili smo za pomoć budući da je naš prijedlog da se prema tijelima EU-a ide inicijativom da se iz odgovarajućih EU fondova osigura 80 posto bespovratnih sredstava za te namjene', rekao je Želimir Manenica, predsjednik Koordinacijskog odbora HP i HT umirovljenika Hrvatske koji su za takvu inicijativu dobili potporu više drugih umirovljeničkih i invalidskih udruga te Hrvatske udruge za dizala.

Prijedlog temelje na ranijoj odluci EU-a prema kojoj Unija ubuduće neće financijski sudjelovati u izgradnji objekata domova za umirovljenika i starije osobe ni u jednoj zemlji članici EU-a jer je preporučeno da umirovljenici, stariji ljudi, teško pokretne i invalidne osobe trebaju ostati u svojim stanovima što je moguće dulje uz pružanje odgovarajuće neformalne skrbi.


Europarlamentarka Borzan odlučila je također poduprijeti ovu inicijativu, zbog čega je uputila pismeno pitanje Europskoj komisiji o mogućnosti sufinanciranja prilagodbe stambenih zgrada starijim osobama

'Komisija je 2014. donijela nove smjernice za ulaganja u kohezijsku politiku EU-a za razdoblje između 2014. i 2020. u kojima se navodi da bi se sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova trebala koristiti u skladu s razvojem alternativa institucionaliziranoj skrbi. Velik problem starijim osobama predstavlja mobilnost, a jedan je od primjera stanovanje u višekatnim stambenim zgradama koje nemaju dizala. Postoji li mogućnost sufinanciranja njihove ugradnje iz fondova EU-a i kojih?' pitala je Borzan.

Inicijativa na dobrom tragu

Uslijedio je potom odgovor koji potpisuje povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu. U njemu se, kako se navodi u priopćenju pristiglom iz ureda hrvatske europarlamentarke Borzan, navodi kako su države članice odgovorne za provedbu programa i mjera fondova te da bi trebale to činiti u skladu s odgovarajućim zakonskim odredbama.

'Ovisno o ciljevima programa za razdoblje 2014. – 2020., te mjere mogu obuhvaćati infrastrukturu za skrb za starije osobe, uključujući stambenu infrastrukturu i njezine prilagodbe, posebno onu koja se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj', odgovorili su Borzan iz Europske komisije koja je njime zadovoljna jer je inicijativa dijela hrvatskih umirovljenika na dobrom tragu.

'Sljedeći korak u tome je taj da se ova inicijativa formalizira uz pomoć hrvatske Vlade i jedinica lokalne samouprave. Kao zastupnica ću osobno i ubuduće davati preporuke takvim inicijativama', rekla je Borzan.

17462,393435,402467,455814

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal