sudjelovanje u kartelu

EU kaznio željezničke tvrtke zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju

20.04.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Europska komisija izvijestila je u utorak da je izrekla 48,5 milijuna eura novčanih kazni željezničkim kompanijama u Njemačkoj, Austriji i Belgiji zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju

Oesterreichische Bundesbahnen, Deutsche Bahn (DB) i belgijski SNCB udružili su se u kartel u prekograničnim uslugama prijevoza tereta na ključnim željezničkim koridorima u EU, objavila je Komisija.

Istraga je pokazala da su kompanije razmjenjivale informacije o zahtjevima klijenata da im se dostave ponude za prijevoz tereta i ustupale jedna drugoj veće udjele u poslovima, navodi Bruxelles.

To znači da su međusobno raspoređivale klijente, što europski propisi zabranjuju, zaključuje Komisija.

"Željeznički prijevoz tereta ključan je za model održivost gospodarstva a ravnopravno je natjecanje važno kako bi klijenti pri korištenju održivog prijevoza dobili najbolju ponudu", istaknula je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Kompanije su organizirale kartel u razdoblju od 8. prosinca 2008. do 30. travnja 2014. godine, utvrdila je EK, dodavši da je austrijski OeDB poštedila kazne, dodijelivši mu imunitet prema propisima koji dopuštaju tu mogućnost u slučaju otkrivanja informacija i suradnje u istrazi.

Najveći iznos kazne mora platiti njemačka kompanija, od 48,3 milijuna eura, a Bruxelles napominje da ga je povisio 50 posto budući da je Deutsche Bahn 'recidivist'.

Sve tri kompanije priznale su sudjelovanje u kartelu.