ZA PORODILJE I NEZAPOSLENE

Erste: Poček otplate kredita do godinu dana

01.12.2008 u 14:06

Bionic
Reading

Erste & Steiermaerkische banka će od 15. prosinca omogućiti porodiljama i osobama koje ostanu bez posla poček otplate kredita do godine dana i sniženje kamatne stope za 20 posto, objavili su iz te banke.

Osim toga svojim klijentima ta će banka omogućiti produžavanje roka otplate gotovinskih, poljoprivrednih, turističkih i potrošačkih kredita do dvije godine uz dosadašnje uvjete.

Na takve se poteze banka odlučila, kako se navodi, imajući u vidu moguće otežane tržišne okolnosti te potencijalne učinke na svakodnevni život građana i njihov kućni budžet u idućem razdoblju.

Poček tijekom otplate kredita, smanjenje kamatne stope i produžavanje roka otplate kredita ugovaraju se bez plaćanja posebne naknade, a Banka će sve navedene promjene provoditi isključivo na zahtjev klijenta.

Tako će se porodiljama omogućiti ugovaranje počeka tijekom otplate kredita u trajanju od najduže 12 mjeseci. U razdoblju korištenja počeka korisnicima kredita će se obračunavati kamatna stopa snižena za 20 posto u odnosu na ugovorenu, a smanjenje kamatne stope u razdoblju od 12 mjeseci omogućava se trudnicama/porodiljama i ukoliko ne iskoriste mogućnost ugovaranja počeka.

Ugovaranje počeka i smanjenje kamatne stope za 20 posto omogućit će se i osobama koje izgube radni odnos. Razdoblje počeka u tom slučaju traje do ponovnog zasnivanja radnog odnosa, a maksimalno 12 mjeseci.

Ugovaranje počeka i smanjenje kamate stope kod trudnica/porodilja i osoba koja izgube radni odnos ne primjenjuje se na okvirne kredite i kredite po kreditnim karticama.

Svim korisnicima gotovinskih, poljoprivrednih, turističkih i potrošačkih kredita za statusom klijenta ESB omogućava produženje roka otplate kredita do dvije godine u odnosu na inicijalno ugovoreni rok.

Produženje roka otplate mogu ugovoriti svi korisnici navedenih kredita ukoliko je preostali iznos glavnice veći od 2.000 eura, odnosno 15.000 kuna te ukoliko nemaju dospjelih nepodmirenih dugovanja ili imaju dospjelo nepodmireno dugovanje do 60 dana. Minimalni iznos smanjenja mjesečnog anuiteta je 20 eura, odnosno 150 kuna. Navedeno se ne odnosi na kredite koji su osigurani hipotekom, stambene kredite, kredite po kreditnim karticama i okvirne kredite.