DOBRA PRILIKA

Erste banka povećava kamatne stope na aktivnu štednju

17.10.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Erste banka izvijestila je u utorak da od 1. studenog povećava kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, to jest na model aktivne štednje, pri čemu će se stope kretati u rasponu od jedan do tri posto.

Odluka o povećanju donijeta je u skladu s najavama nakon prošlomjesečnog sastanka Vlade, Ministarstva financija i predstavnika banaka, a nove kamatne stope na aktivnu štednju kretat će se u rasponu od jedan do tri posto, u odnosu na 0,30 do 1,30 posto, koliko trenutačno iznose, priopćili su iz Erste banke, podsjetivši da su u svibnju ove godine nakon duljeg razdoblja podigli kamatne stope na depozite građana za jedan postotni bod.

Pojašnjavaju da se nova ponuda odnosi na model aktivne štednje koja omogućava štednju već od 10 eura uz dodatne uplate u vrijeme i iznosu koji štediše sami odaberu.

Riječ je o štednji s mogućnošću neograničenog broja uplata u razdoblju od šest do 60 mjeseci, a može se ugovoriti preko usluge on-line bankarstva George ili u jednoj od poslovnica Erste banke, napominju.

Za modele aktivne štednje, nove kamatne stope iznosit će jedan posto na razdoblje štednje od šest do 12 mjeseci. Na depozite ovog modela ročnosti od 12 do 24 mjeseca nova kamatna stopa iznosit će dva posto, na rok do 36 mjeseci 2,30 posto, na rokove dospijeća od 36 do 59 mjeseci 2,80 posto dok će za rok od maksimalnih 60 mjeseci kamatna stopa iznositi tri posto.

Aktivna štednja nosi i premiju na iznos obračunate kamate u iznosu od pet posto na štednju u eurima, odnosno 25 posto za druge valute.

Kamatne stope na druge modele štednje (standardna, rentna i dječja štednja) neće se mijenjati, izvijestili su iz Erste banke.