POSLOVNI REZULTATI

Ericsson NT: Snažan pad prihoda i blagi rast dobiti

29.10.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla prvih je devet mjeseci zaključio s dobiti od 106,8 milijuna kuna, što je rast od 14,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istovremeno, prihodi od prodaje smanjeni su za 39 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 954,4 milijuna kuna

Po podacima iz izvješća, u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta je 25 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 44 posto, dok izvoz na ostala tržišta ima udio od 31 posto.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 238,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, 25 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog) prihodi od prodaje iznose 296,2 milijuna kuna, što je smanjenje za 70 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, iako sva tržišta osim tržišta Zajednice Neovisnih Država bilježe rast.

Tako su na tržištima regije (BiH, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje porasli za 39 posto i iznose 175,4 milijuna kuna, dok su na tržištu Zajednice Neovisnih Država iznosili 120,8 milijuna kuna, što je smanjenje za 86 posto. Iz Ericssona Nikole Tesle pritom napominju kako je glavni razlog tom smanjenju usporedba s velikim prošlogodišnjim ugovorom o isporuci opreme za 2G i 3G generaciju mobilnih mreža vodećem ruskom pružatelju telekomunikacijskih usluga Rostelekomu.

Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 420 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Iz kompanije ističu i da su vezano za isplatu dividende u lipnju ove godine odlučili pričekati odluku Ustavnog suda o ustavnosti odredaba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak te su sukladno tome zadržali obračunati porez i prirez na svom računu do donošenja konačne odluke.

'Smatram da možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima tijekom ove godine te činjenicom da je naše poslovanje i u trećem tromjesečju bilo uspješno. Ostvaren je porast operativne dobiti od 20,4 posto, dok je neto dobit veća za 14,8 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine. Bruto marža bilježi porast na 17 posto prvenstveno zbog povoljnijeg asortimana prodanih proizvoda i usluga. Povrat od prodaje (ROS) bilježi porast na 11,2 posto. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkoročnu financijsku imovinu iznose 470,3 milijuna kuna. Ostvaren je solidan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 70,4 milijuna kuna. Kompanija i dalje ima snažnu bilancu s ukupnom imovinom od 1.013,8 milijuna kuna te udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 62,6 posto', naglasila je predsjednica Uprave Gordana Kovačević

Kompanija intenzivno radi na strateškim planovima rasta za razdoblje do 2016. godine, detaljno analizirajući sve tržišne potencijale i rizike.

'U narednom ćemo razdoblju nastojati ojačati svoju poziciju u strateškim segmentima poslovanja (4G/LTE, OSS/BSS, TV i medijska distribucija, usluge) u suradnji s ključnim kupcima i partnerima. Naši napori i nadalje su usmjereni na profitabilan rast, racionalizaciju i veću učinkovitost te novčani tok. Također, svjesni smo činjenice da samo organizacije/timovi i stručnjaci koji su inovativni, motivirani i predani zajedničkim ciljevima mogu osigurati uspješno poslovanje i konkurentnost u budućnosti. Iako su ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi u 2013. godini još uvijek prisutni, kompanija je dobro pozicionirana za nastavak podrške svojim kupcima i partnerima na transformacijskom ICT tržištu', zaključuje Kovačević.