poslovni rezultati

Ericsson Nikola Tesla u prvom polugodištu s 17,6 posto višim prihodom od prodaje

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 24.07.2020 11:29
  • Objavljeno 24.07.2020 u 11:28
Gordana Kovačević

Gordana Kovačević

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Ericsson Nikola Tesla objavio je u petak za Zagrebačkoj burzi poslovne rezultate za prvo polugodište 2020. Prihodi od prodaje iznosili su im 966 milijuna, uz bruto maržu od 7,7 posto te operativnu dobit od 42,7 milijuna kuna.

Neto dobit Ericssona iznosila je 35 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti 157,6 milijuna kuna. Gordana Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle, povodom objave rezultata rekla je: 'Izvanredne okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 koje su obilježile kraj prvog tromjesečja 2020. godine, nastavljaju se i dalje. Iako su mnoge zemlje tijekom svibnja i lipnja započele s popuštanjem strogih mjera ograničenja kretanja i distanciranja, kretanje ljudi i roba i dalje je ograničeno što utječe na globalno poslovno okruženje'

'Budući da Ericsson Nikola Tesla Grupa posluje globalno, vidljiv je negativan utjecaj ovih poremećaja na dio našeg poslovanja. Pojedini kupci i partneri usporili su ili odgodili implementaciju ugovorenih poslova te smanjili investicije, a primjetan je i trend sve većeg broja zahtjeva za odgodom naplate potraživanja i novim modelima plaćanja. Prioritet nam je osigurati zdravlje i sigurnost naših zaposlenika, kupaca, partnera i dobavljača te nastavak stabilnog poslovanja. Stoga, većina naših zaposlenika nastavlja raditi od kuće kvalitetno pružajući usluge našim kupcima, dok određeni broj zaposlenika radi u uredima. Uz to, zbog ograničenja kretanja, otežano je obavljanje pojedinih poslova koji zahtijevaju putovanje', zaključila je.

Prihodi od prodaje iznose im 966,3 milijuna kuna (1. polugodište 2019.: 821,7 milijuna kuna), 17,6 posto su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 43,6 posto, usluge za Ericsson 45,5 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10,9 posto.

Kao posljedica niže bruto marže i većih prodajnih i administrativnih troškova operativna dobit niža je 49,0 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 42,7 milijuna kuna (1. polugodište 2019.: 83,7 milijuna kuna).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!