veliko istraživanje WEF-a:

Era polikriza: Za klimu više malo tko mari, najvažnije priče u idućim godinama bit će ekonomske krize i borba za prirodne resurse

11.01.2023 u 21:42

Bionic
Reading

Prijetnja recesije, krize životnih troškova te sve teže otplate gomile privatnih i državnih dugova tri su glavne teme koje će dominirati svijetom u iduće dvije godine, u kojima ćemo se i dalje nositi s posljedicama pandemije covida i rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), objavljeno pred okupljanje elite u švicarskom Davosu

U Global Risks Reportu, u kojem je anketirano 1200 političara, biznismena i akademika, sugerira se da će se svijet do 2025. teško odmaknuti od energetskih, prehrambenih i inflacijskih kriza koje su na vidiku.

Čak sedam od deset ispitanika reklo je da u kratkom roku očekuju nestabilnosti u gospodarstvu i višestruke šokove, a svaki peti ispitanik u idućih deset godina predviđa 'katastrofalne ishode'.

Najveći je rizik u cijeloj priči kriza troškova života, a dugoročno najveći izazov i dalje su klimatske promjene, pokazalo je istraživanje. Šefica WEF-a Saadia Zahidi za Bloomberg je rekla kako strahuje da svijet ulazi u nemilosrdan vrtlog problema.

Malo je vođa u današnjem svijetu imalo problema s hranom i energijom, pogotovo ne u uvjetima visoke zaduženosti, zbog čega ćemo svi trebati nove, 'agilnije' vođe, navodi se.

Zasjedanje gospodarske, političke i društvene elite počinje idućeg tjedna u Davosu te je na njoj da počne planirati svijetlu budućnost planeta Zemlje. Sastanak se održava u okruženju najviše inflacije u posljednjih 40 godina te se već sad zna da će se s njega pozvati na zajedničko djelovanje vlada kako krize ne bi izmaknule kontroli, ali i na ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, društvenu koheziju i ekonomski razvoj.

  • +19
Rat u Ukrajini 9. siječnja 2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Strahuje se da će vlade diljem svijeta, a pogotovo u Europi, nastaviti ulagati u obranu, zbog čega će trpjeti kućanstva, a najgori scenarij naziva se 'geoekonomski rat', što zapravo već traje i moglo bi se pretvoriti u opću militarizaciju poput one za vrijeme Hladnog rata.

U takvim uvjetima klima i borba s klimatskim promjenama otići će još koju razinu ispod na listi svjetskih prioriteta.

'Već imamo otrovan miks poznatih i novih rizika, nove krize od ratova do virusa. Klima i razvoj društva stoga moraju postati prioritet jer jedino ulaganjem u ljude možemo ublažiti šokove koje donosi budućnost', rekla je direktorica WEF-a.

WEF-ov Global Risks Report zaključuje da je pred nama razdoblje 'polikriza' te će nagomilani rizici uzrokovati probleme koji će se s vremenom samo množiti, a zemlje će ući u period velikog rivalstva kako bi osigurale što više prirodnih resursa - hrane, vode i energije.