PREDVIĐANJE STRUČNJAKA

Energetske tvrtke čeka konsolidacija i restrukturiranje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.06.2011 15:45
  • Objavljeno 14.06.2011 u 15:33
struja hep banderaš

struja hep banderaš

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Povećanje potražnje za električnom energijom od 35 posto s jedne strane, te povećanje udjela obnovljivih izvora na čak 23 posto ukupne proizvodnje energije s druge strane, samo su neka od predviđanja konzultantske kuće AT Kearney za 2035. godinu, predstavljena danas na 3. Energetskoj Areni 2011., regionalnoj konferenciji o energetskom sektoru u organizaciji Infoarene

Kako bi se zadovoljile svjetske potrebe za energijom u idućih 20 godina, naftne kompanije godišnje investiraju više od milijardu dolara. Dok Kina čini čak jednu trećinu rasta potražnje za električnom energijom, Europa će i dalje rasti no puno sporije te će s vremenom stagnirati. Takva tržišna kretanja uvelike utječu na odluke o investicijama u određene regije.

'Vidljiv je trend izlaska naftnih kompanija izvan okvira svojih država. Nacionalne kompanije sve više postaju regionalnim igračima, te danas pet puta više posluju izvan granica svojih država u odnosu na samo pet godina ranije. Tako je i u Jugoistočnoj Europi vidljiv trend konsolidacije vlasništva nacionalnih naftnih kompanija', rekao je ekspert za naftnu industriju principal u AT Kearneyu Ingo Schroeter.

Najnovije AT Kearneyevo globalno istraživanje pokazuje veću uspješnost specijaliziranih kompanija u odnosu na integrirane naftne kompanije.

'Cijene nafte će i dalje biti iznimno nestabilne. Kako bi opstale naftne kompanije moraju povećati svoju efikasnost. Najuspješnije će biti one koje se fokusiraju na određeni segment u kojem posluju bolje, bilo da je riječ o eksploataciji nafte ili o preradi nafte i maloprodaji. Ovakvi globani trendovi će zasigurno utjecati i na regiju Jugoistočne Europe. Maloprodajnu mrežu treba dalje razvijati, rafinerijske kapacitete modernizirati i tražiti nove izvore nafte i plina izvan regije. Bit će presudno birati ulaganja koja će se najviše isplatiti, a vjerujemo da će se i kod naftnih kompanija u ovoj regiji specijalizacija pokazati kao dobra poslovna odluka', komentirao je Schroeter.

Stručnjak za energetiku i telekomunikacije u Jugostočnoj Europi, principal u AT Kearneyu Tomislav Čorak, rekao je kako u regiji očekuje daljnji rast potražnje za energijom, koja će rezultirati ne samo konsolidacijom lokalnih naftnih kompanija, već i ulaskom konkurencije na tržištu električne energije.

'Energiju će u Hrvatskoj i regiji početi nuditi strane kompanije s zapada i istoka, koje su već prošle kroz proces restrukturiranja i koriste modernu tehnologiju. Kako bi bile konkurentne, energetske kompanije u regiji moraju investirati u nove tehnologije. Postupna tranzicija prema obnovljivim izvorima, svjetski je trend prisutan i u našoj regiji. Čiste tehnologije neće još jako dugo vremena u potpunosti zamijeniti fosilna goriva, no zbog rasta cijena nafte obnovljivi izvori postaju sve konkurentnijima te važno područje investiranja naših energetskij kompanija. Istovremeno su važna i ulaganja u modernizaciju mrežne infrastrukture preko kojih će biti moguće upravljati obnovljivim izvorima te stvoriti preduvjete ze štednju električne energije. Tako će efikasnije korištenje električne energije smanjiti utjecaj rasta cijena zbog većeg udjela obnovljivih izvora. Osim investicija u nove tehnologije, bitan je element uspjeha povećanje efikasnosti regionalnih kompanija kroz restrukturiranje te pojačano umrežavanje energetske infrastrukture, resursa i znanja', zaključio je Čorak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi