SPORNI ZAKON

EK stopira poljski progresivni porez na promet

19.09.2016 u 17:55

Bionic
Reading

Europska komisija pokrenula je u ponedjeljak dubinsku analizu novog poljskog progresivnog poreza na promet maloprodajnih kompanija, naloživši suspenziju njegove naplate do zaključenja analize

Poljska je usvojila novi porez u srpnju ove godine. Maloprodajne kompanije plaćat će ga od početka rujna, što znači da se prve uplate tek očekuju.

Pritom maloprodajne kompanije s mjesečnim prometom nižim od 17 milijuna zlota (četiri milijuna eura) ne podliježu obvezi plaćanja novog poreza, one s prometom između 17 i 170 milijuna zlota plaćat će ga po stopi od 0,8 posto a one čiji mjesečni promet premašuje 170 milijuna zlota po stopi od 1,4 posto.

'Komisija se pribojava da progresivni mehanizam oporezivanja, baziran na prometu, jamči kompanijama s niskim prometom selektivnu prednost u odnosu na konkurenciju, čime bi se kršili propisi EU o državnoj pomoći', stoji u priopćenju Bruxellesa.

'Komisija ne dovodi u pitanje pravo Poljske da odlučuje o razinama oporezivanja ili o svrsi poreza i nameta. No, porezni sustav trebao bi poštivati zakone EU, uključujući propise o državnoj pomoći, i ne bi trebao neopravdano dovoditi u povlašteni položaj određeni tip poduzeća, primjerice one s nižim prometom', poručuju iz EK.

Nalažu stoga Varšavi da suspendira naplatu novog poreza do zaključenja analize, što će značiti manje prihode za poljski proračun, opterećen nizom vladinih mjera, poput mjesečnog dodatka za podizanje djece, napominje Reuters.