VELIKI BRENDOVI

EK: Nenajavljene inspekcije zbog sumnji u kartelsko udruživanje na tržištu mirisa

08.03.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Europska komisija potvrdila je da je provela nenajavljene inspekcije u nekoliko tvrtki i udruga zbog sumnje da su kartelskim udruživanjem narušile ravnopravno natjecanje na tržištu mirisnih dodataka za parfeme i robu široke potrošnje

U skladu s uobičajenom praksom, Europska komisija nije imenovala tvrtke, udruge ni zemlje Europske unije u kojima su proveli nenajavljenu inspekciju, rekavši tek da su pod lupom proizvođači mirisnih dodataka za robu široke potrošnje, poput kućanskih i proizvoda za osobnu njegu.

"Komisija sumnja da su tvrtke i udruga u industriji mirisa diljem svijeta možda prekršile antimonopolna pravila EU-a koja zabranjuju kartele i restriktivne poslovne prakse", stoji u priopćenju Komisije, objavljenom u utorak.

Kada se predoče dokazi o nepravilnostima u postupcima, propisi EU-a dopuštaju inspektorima da nenajavljeno uđu u urede tvrtke, pretraže ih i uzmu kopije zapisa povezanih s poslovanjem i da ispitaju zaposlenike.

Agencija za tržišno natjecanja EU-a objavila je da je kontaktirala američko ministarstvo pravosuđa i agencije za tržišno natjecanje u Britaniji i Švicarskoj te da su pretrage provedene u dogovoru s njima.

Britanska agencija za natjecanje i tržište priopćila je da je otvorila sličnu istragu kako bi analizirala i pregledala informacije prikupljene od tvrtki, postavivši rok za njezin dovršetak do početka 2024. godine.

Švicarski regulator objavio je pak da su na meti istraga međunarodnih regulatora švicarske tvrtke Givaudan i Firmenich, International Flavours & Fragrances sa sjedištem u SAD-u i njemački Symrise.

Industrija mirisa vrijedna više od pet milijardi dolara kreira i proizvodi mirise za brendove poput Calvina Kleina, Huga Bossa i Guccija, ali i za kućanske potrepštine koje proizvode tvrtke poput Procter & Gamblea i Colgate-Palmolivea.

Givaudan je potvrdio istragu, napominje Reuters.