NOVI KAPACITETI

EBRD ulaže 10 milijuna eura u Luku Ploče

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 13.05.2015 15:48
  • Objavljeno 13.05.2015 u 15:48
PXL_110826_226

PXL_110826_226

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam u iznosu od 9.6 milijuna eura za razvoj novog terminala tekućih tereta u Pločama, drugoj najvećoj teretnoj morskoj luci u Hrvatskoj i krajnjoj južnoj točki Vc pan-europskog koridora

Novi terminal povećat će postojeće kapacitete skladištenja tekućih tereta od 35.000 s dodatnih 50.000 metara kubnih na ukupno 85.000 metara kubnih, kako bi se udovoljilo sve većoj potražnji za skladišnim prostorom prvenstveno od strane naftnih kompanija.

Očekuje se da će radovi proširenja biti dovršeni do kraja lipnja 2016. Primatelj zajma EBRD-a je Luka Ploče Trgovina, ovisno društvo u vlasništvu Luke Ploče.

Sveukupno kapitalno ulaganje za izgradnju terminala tekućih tereta iznosi 16.7 milijuna eura. Tijekom proteklih godina, luka Ploče prošla je kroz značajan ciklus ulaganja uključujući izgradnju i novog terminala za prihvat kontejnera.

U međuvremenu se radi i na dovršenju izgradnje novog terminala za suhe rasute terete koji bi trebao biti dovršen do kraja 2016. Luka Ploče ima izuzetan strateški značaj jer ne samo da opslužuje jug Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu, već olakšava i širu međunarodnu trgovinu.

Povezanost s međunarodnim koridorom Vc osigurava spoj na hrvatsku autocestu A1, koja je dio europskog autoputa E65 i koja povezuje Zagreb, Budimpeštu i Beč, dok željeznica omogućuje povezanost s Mostarom, Sarajevom, Osijekom i dalje na sjever prema Budimpešti.

Phil Bennett, prvi potpredsjednik EBRD-a, izjavio je prilikom potpisivanja u Tbilisiju gdje se održava Godišnja skupština EBRD-a: 'Cilj ovog važnog ulaganja je jačanje Luke Ploče. Novi terminal omogućit će povećani promet tereta čime će se potaknuti ne samo razvoj luke, već i susjednih zemalja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!