S 1,4 NA 1,1 POSTO

EBRD Hrvatskoj snizio prognozu rasta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 16:16
  • Objavljeno 22.07.2011 u 13:28
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) revidirala je blago naviše svoje ranije procjene ovogodišnjeg gospodarskog rasta za europska tržišta u nastajanju, no za hrvatsko je gospodarstvo snizila ovogodišnju procjenu

U srpanjskim gospodarskim procjenama, ekonomisti EBRD-a procijenili su da će diljem te regije, koja obuhvaća 29 država, gospodarski rast ove godine dosegnuti 4,8 posto, što je povećanje u odnosu na procjene iz svibnja o rastu od 4,6 posto. Prognoza za 2012. godinu ostala je nepromijenjena, na 4,4 posto.

No, EBRD napominje i da nastavljaju rasti rizici za regiju.

'Eskalacija dužničke krize u eurozoni predstavljala bi ozbiljan rizik za rast i oporavak u cijeloj regiji, posebno u jugoistočnoj Europi i novim članicama EU-a', poručuje Erik Berglof, glavni ekonomist EBRD-a.

Između ostaloga, EBRD u svojim procjenama navodi i da je gospodarski oporavak u jugoistočnoj Europi još uvijek slab te da je to područje najizravnije ugroženo financijskom nestabilnošću povezanom s dužničkim problemima u eurozoni, s obzirom da je značajan dio regionalnih banaka u vlasništvu grčkih banaka.

U izvješću se navodi da bi, u slučaju eskalacije krize, neke od tih banaka mogle zatražiti financijsku potporu te imati problema s održavanjem svoje kreditne aktivnosti u lokalnim ekonomijama.

'To bi moglo pridonijeti značajnom usporavanju gospodarskog rasta u toj regiji', napominje se u najnovijim gospodarskim procjenama EBRD-a.

EBRD navodi da jugoistočna Europa i dalje ima slabu gospodarsku izvedbu, dok je Hrvatska jedina koja tek treba pokazati uvjerljivije znakove oporavka

Ostale tranzicijske regije ili su dostigle ili se približavaju razinama realnog BDP-a prije krize, osim baltičkih zemalja, čije su proizvodne razine i dalje oko 10 posto ispod onih s početka 2008. godine, navodi se između ostaloga u gospodarskim procjenama EBRD-a.

EBRD je snizio procjene rasta za hrvatsko gospodarstvo s 1,4 posto, koliko je procjenjivao u svibnju, na 1,1 posto. Ipak, prognozu rasta za iduću godinu podigao je sa svibanjskih 2,0 na 2,8 posto.

U svojim procjenama navodi da hrvatsko gospodarstvo i dalje stagnira, pri čemu je BDP ponovno prošle godine pao, dok su izvoz i izravne inozemne investicije u silaznom trendu u prvim mjesecima ove godine.

Ipak, navodi i da se domaća potražnja polagano oporavlja, dok bi dobra turistička sezona mogla pomoći gospodarstvu da do kraja godine ostvari umjereni rast. Završetak pristupnih pregovora s EU u lipnju također bi trebao ojačati povjerenje investitora, ocjenjuje EBRD.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!