lider u regiji

Kako je brodska tvrtka s više od 1000 zaposlenih došla na rub propasti zbog sankcija Rusiji? Provjerili smo kako posluje i što radi Đuro Đaković TEP

14.03.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (TEP), tvrtka iz Slavonskog Broda s više od 1000 zaposlenika i jedan od regionalnih lidera u proizvodnji opreme za kotlovnice, elektrane i postrojenja za biomasu, našla se pod udarom sankcija nametnutih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu

Iako TEP ne radi s ruskim i bjeloruskim tržištem, već sav prihod ostvaruje na tržištu Europske unije, odakle su i svi njihovi dobavljači, njihovi računi našli su se pod blokadom zbog ruskog vlasnika, tvrtke NordEnergoGrupp.

Iza tog poduzeća stoji ruski oligarh Aleksej Mordašov, navodno drugi najbogatiji Rus i vlasnik Severstala, najveće ruske čeličane i rudarske grupe. Mordašovu sankcije nisu strane: 2018. nametnuo mu ih je SAD nakon navoda da je isporučivao industrijske turbine iz Njemačke na Krim, poluotok koji su Rusi anektirali 2014. godine.

Kako bi izbjegao sankcije, tada je podijelio svoje poslovanje na četiri nove tvrtke, a vlasništvo u Đuro Đaković TEP-u privremeno je predao tvrtki Halcyon Atlas s Britanskih Djevičanskih otoka. No u jesen 2021. NordEnergoGrupp ponovno preuzima vlasništvo nad TEP-om, očito vjerujući da neće biti novog embarga.

Početkom rata u Ukrajini, Mordašov, ujedno vlasnik trećine goleme njemačke turističke agencije TUI, ponovno odlazi pod sankcije, a u paketu mjera 'poklopljen' je i TEP, kojem je sada poslovanje ozbiljno ugroženo, a čijim se spasom bavi posebna radna skupina Vlade.

Đuro Đaković TEP, prema podacima Poslovne Hrvatske, prilično je snažna i uspješna tvrtka. S prihodima od 505 milijuna kuna u 2020. godini, najveća je tvrtka u Brodsko-posavskoj županiji. Stabilna razina prihoda viša od 500, pa čak i 600 milijuna kuna, zadržana je u proteklih pet godina, u kojima je ostvarivana i solidna neto dobit.

Ruski oligarsi pod sankcijama Izvor: Profimedia / Autor: Mark Pain / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primjerice, u Đuro Đaković TEP-u u 2020. godini zaradili su gotovo 25 milijuna kuna, a rekordne 2017. dobit je premašila i razinu od 48 milijuna kuna. Stalno zapošljavaju čak 820 ljudi, a imaju i oko 200 vanjskih djelatnika. Temeljni biznis im je proizvodnja opreme za kotlovnice i elektrane, a njihove elektrane na biomasu rade sve od Brinja do Francuske Gvajane.

Bilanca tvrtke prilično je uredna: na 177 milijuna kratkoročnih obveza u 2020. išlo je dvostruko više kratkotrajne imovine, a na računima joj se nalazilo više od 75 milijuna kuna u kešu. Nema gotovo nikakvih dugoročnih kredita, a obveze prema financijskim institucijama u 2020. iznosile su joj tek 1,6 milijuna kuna.

No unatoč pozitivnom poslovanju, TEP je sada pred zatvaranjem. Na konferenciji za medije prošli tjedan apelirali su na Vladu da se tvrtki omogući poslovanje i skidanje s liste sankcioniranih jer ruski vlasnik ne može do svojeg novca bez odluke uprave, na čijem je čelu Ivica Marić.

On tvrdi da je u kontaktu s Vladom i Ministarstvom financija kako bi se pronašlo rješenje za deblokadu rada, što bi se moglo riješiti jednim dokumentom.

'Tvrtka radi po hrvatskim zakonima, isključivo u EU i za EU, svi dobavljači su iz Europe te Đuro Đaković TEP nema nikakvih kontakata, poslovnih ili transakcijskih, s Rusijom, Bjelorusijom ili Ukrajinom', poručio je Marić i zaključio da bi i dalje radili samo s tržištem EU-a, pri čemu bi vlasniku bilo onemogućeno da dođe do novca ili dividende.

Ako Vlada ne pronađe rješenje, plan za spas TEP-a mogao bi biti napravljen po modelu za Sberbank, banku prodanu u zadnji čas, pri čemu je Marić objavio da se već aktivno traži novi vlasnik TEP-a.