glavna skupština

Đuro Đaković smanjuje temeljni kapital kako bi pokrio gubtike

16.07.2020 u 18:50

Bionic
Reading

Đuro Đaković grupa je za 25. kolovoza sazvala glavnu skupštinu na kojoj bi dioničari trebali odlučiti da se gubitak, koji je krajem prošle godine premašio 223,64 milijuna kuna, najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica

Prema pozivu za glavnu skupštinu, koji je slavonskobrodska kompanija objavila putem Zagrebačke burze, dioničari uz ostalo trebaju odlučiti o pokriću gubitaka te o smanjenju temeljnog kapitala.

Đuro Đaković grupe je prošlu godinu završila s gubitkom od 104,46 milijuna kuna, a preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja iznosi 119,18 milijuna kuna, tako da je na zadnji dan prošle godine ukupni gubitak iznosio 223,64 milijuna kuna, podaci su iz poziva za skupštinu.

Temeljni kapital, pak, iznosi 203,06 milijuna kuna i podijeljen je na 10.153.230 dionica, nominale 10 kuna po dionici.

S obzirom na preneseni i gubitak iz prošle godine, ispunjeni su uvjeti iz Zakona o trgovačkim društvima o pretpostavkama za pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka te se temeljni kapital pojednostavljeno smanjuje "isključivo radi pokrića gubitaka u svrhu saniranja društva", obrazlaže se u pozivu.

Skupštini je predloženo da se manjim dijelom gubitak, koji je krajem prošle godine iznosio ukupno 223,64 milijuna kuna, pokrije iz kapitalnih rezervi - iznos od 12,26 milijuna kuna, nakon čega bi gubitak iznosio 211,38 milijuna kuna.

Nakon pokrića gubitka korištenjem kapitalnih rezervi, išlo bi se na pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala, i to za 201,06 milijuna kuna, s 203,06 milijuna kuna na 2 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnog razdoblja provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa dionica, a kako bi nakon toga njena nominala bila 20 lipa, što je manje od zakonskog minimuma, izvršilo bi se i spajanje dionica. Naime, dobivenih nešto više od 50,7 redovnih dionica (točnije 50,76615) nominale 20 lipa spojilo bi se u jednu dionicu, nominale 10 kuna, što je zakonski najmanji dopušteni nominalni iznos dionice.

Dioničarima kojima ne bi pripao cijeli broj novih dionica, dobiveni bi se broj zaokružio na prvi manji cijeli broj, uz istovremenu obvezu da im se isplati razlika u novcu u iznosu od 2,86 kuna za svaku dionicu za koju je broj upisan na računu vrijednosnih papira bio umanjen. Taj je iznos, kako se obrazlaže, utvrđen na temelju prosječne cijene dionice ostvarene na Zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca prije donošenja odluke o sazivu skupštine.

Nakon provedenog pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala, novi bi temeljni kapital iznosio 2 milijuna kuna i bio podijeljen na 200.000 redovnih dionica, svaka nominale 10 kuna, navodi se u prijedlozima odluka za skupštinu.

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, Nenad Bakić ima 17,7 posto dionica, Ivan Božidar Ivanović 8,7 posto dionica, itd.