financijsko izvješće

Đuro Đaković smanjio gubitak za 6,3 milijuna kuna

30.10.2018 u 18:19

Bionic
Reading

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 5,4 milijuna kuna, što je za 6,3 milijuna kuna manji gubitak nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvješća slavonskobrodske grupacije

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 364,5 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 369,9 milijuna kuna.

Istovremeno, ostvaren je pozitivan EBITDA u visini od 19,8 milijuna kuna, što čini EBITDA maržu od 5,5 posto.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ukupni prihodi su manji za 41,5 milijuna kuna, EBITDA je veći za 1,6 milijuna kuna, a ostvareni gubitak je manji za 6,3 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću.

Grupacija je kao dio dovršetka restrukturiranja imala jednokratnih troškova otpremnina i otkaznih rokova u visini od tri milijuna kuna te bi normalizirani EBITDA bio ostvaren u visini od 22,8 milijuna kuna (EBITDA marža od 6,3 posto), napominje se u priopćenju kompanije.

"Društvo Đuro Đaković Industrijska rješenja je ostvarilo negativnu EBITDA i trenutno je u fazi restrukturiranja. Društvo Đuro Đaković Specijalna vozila je imalo pomak u dinamici isporuka vagona kao i isporukama u segmentu obrane što je uzrokovalo manje prihode, manji izvoz i rezultate poslovanja lošije od planiranih kao i značajno povećanje zaliha proizvoda i proizvodnje u tijeku", objašnjavaju iz Đure Đakovića.

S obzirom da su u segmentu transporta rekonstrukcije zbog promjena tehničkih zahtjeva na vagonima završene i prihvaćene od kupaca, proces uhodavanja proizvodnje novog tipa vagona stabiliziran, pretpostavke za uredno financiranje proizvodnje ostvarene, ovaj segment ima zadatak riješiti preostale interne neefikasnosti u procesu proizvodnje. Uz optimalnu popunjenost kapaciteta do sada te s obzirom na trenutnu ugovorenost poslova, očekuje se optimalna popunjenost kapaciteta u ovom segmentu i u 2019. godini, ističu iz Đure Đakovića.

"Tržišna situacija grupacije je vrlo dobra i jamči optimalnu popunjenost kapaciteta u budućem razdoblju. Na dan 30. rujna 2018. grupacija ima ukupno 678 milijuna kuna ugovorenih poslova", naglašavaju iz kompanije.

Ističu i da je grupacija Đuro Đaković već restrukturirala dio svojih obveza promjenom ročnosti i vraćanjem dijela kredita, što je imalo za posljedicu smanjenje neto financijskih rashoda za 3,4 milijuna kuna (smanjenje za 33,3 posto).

"Prvi zadatak dovršetka restrukturiranja, refinanciranje i promjena ročnosti obveza je uspješno dovršen potpisom ugovora o kreditu s HBOR-om", kažu iz grupacije.

Drugi korak pred grupacijom je dovršetak procesa restrukturiranja društva Đuro Đaković Industrijska rješenja, započetog u posljednjem kvartalu prošle godine, a okončanjem tog procesa to društvo ne bi više trebalo biti generator gubitaka te bi trebalo početi pozitivno poslovati.

Treći pak korak predviđen dovršetkom restrukturiranja je izlazak na tržište kapitala i postizanje dugoročno održive strukture izvora financiranja putem dokapitalizacije. 

"Sve navedeno trebalo bi dovesti do dugoročno održivog i stabilnog razvoja cjelokupne grupacije Đuro Đaković", poručuju iz slavonskobrodske tvrtke.