UBRZANO RESTRUKTURIRANJE

Dundović: Dio Nexe grupe ide na prodaju

12.12.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Našička Nexe grupa jučer je obavijestila Hanfu i javnost da neće biti u mogućnosti isplatiti iznos polugodišnje kamate po obveznici NEXE-O-13CA za razdoblje od 10. lipnja 2012. do 10. prosinca 2012, koje su jučer dospjele na naplatu

Pritom je uprava Nexe Grupe izrazila uvjerenje kako će se ubrzo postići dogovor oko financijskog restrukturiranja tvrtkinih financijskih obveza na način koji će zadovoljiti očekivanja investitora.

Našička tvrtka, u većinskom vlasništvu Ivana Ergovića, ne može isplatiti 120 milijuna eura izdanih obveznica koje dospijevaju iduće godine, pa je zatražila odgodu isplate glavnice do 2022. godine i plaćanja dospjelih kamata do 2017. godine. Član uprave Nexe grupe Krešimir Dundović ističe da je na skupštini imatelja obveznica Nexe grupe, 6. prosinca, 69 posto imatelja obveznica podržalo mjere koje Grupa provodi s ciljem restrukturiranja duga i konsolidacije financijskoga položaja.

'Ideja obvezničara je da se pristupi definiranju ukupnog paketa financijskog restrukturiranja, što podrazumijeva pretvaranje dijela duga u kapital, reprogram preostalog dijela obveznica i kredita u obrtni kapital te plan prodaje dijela portfelja Nexe grupe', kaže Dundović za Glas Slavonije.

Sličan scenarij je ionako većinski vlasnik Ivan Ergović najavio još u proljeće ove godine. Potražnje za cementom ima, pa ima i budućnosti za tu tvrtku. Ali se isto tako i prije očekuje da se sredi situacija u samoj grupi jer postoje brojne zadužnice među članicama grupe. Još je prošle godine za preuzimanje Nexea navodno bio zainteresiran austrijski investitor i već tada je Zagrebačka banka tražila da se obavi prodaja, no vlasnik Nexe grupe Ivan Ergović je to odbijao, pa se ZABA povukla iz daljnjeg refinanciranja obveznica, pisao je nedavno Večernji list.

Sljedeća skupština imatelja obveznica predviđena je za 31. siječnja 2013.