zakrčen javni prostor

Dubrovnik nastavlja borbu protiv prekomjernog turizma, nova odluka se brojnim ugostiteljima neće svidjeti

06.11.2019 u 15:35

Bionic
Reading

'Onaj tko želi otvoriti restoran u Starom gradu ne može postaviti stolove i stolice idućih pet godina', komentirao je najnoviju odluku dubrovački gradonačelnik Mato Franković za CNN

Na upit CNN-a dubrovačkom gradonačelniku Mati Frankoviću znači li to petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, kratko je odgovorio: 'Točno.'

'Oni mogu otvoriti restoran, ali poznajući Stari grad, vrlo je teško pronaći mjesto u kojem možete raditi unutra i 99 posto restorana radi uglavnom s vanjskim stolovima', pojasnio je za CNN, a koji opisuje Frankovića kao borca protiv negativnih učinaka i masovnog turizma.

CNN je izvijestio i kako su Dubrovčani prošle godine najavili da u taj grad neće smjeti pristati više od dva kruzera dnevno, čega su se ove godine pridržavali 70 posto vremena. Navode i kako je Franković zatvorio 80 posto štandova sa suvenirima te smanjio broj vanjskih stolica za 20 posto.

Petogodišnji moratorij u Dubrovniku dio je modela '5x5x5' koji je Franković predstavio u listopadu. Prije toga su se ugovori obnavljali na kraju godine, 31. prosinca.

'Novi model dat će petogodišnju zakupninu koja će vlasnicima donijeti 'veću poslovnu sigurnost', a gradu stratešku ulogu u upravljanju javnim prostorom', rekao je glasnogovornik za CNN.

  • +4
Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Najnoviji potez Dubrovčana CNN smatra prvim takvim u borbi protiv prekomjernog turizma. Podsjećaju kako je Venecija zabranila restorane brze hrane 2017., ali da brojni stanovnici toga grada tvrde kako se oni i dalje otvaraju.