U METKOVSKOJ ĆE RADITI KUJUNDŽIĆ

Pedeset milijuna kuna za dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću

25.10.2019 u 20:09

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uručio je u petak u dubrovačkoj palači Ranjina ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik Mariju Bekiću 50 milijuna kuna vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću'.

Ministar Kujundžić podsjetio je kako je riječ o njegovom obećanju u predizbornoj kampanji 2016. godine. 'Tada sam rekao da je na tri lokacije nužno otvoriti dnevne bolnice jer su predaleko od bolnica. Jedna je u dolini Neretve, druga u Imotskoj krajini, a treća na sjeveru Istre. Zagvozd je već realnost, Metković se ostvaruje, a Istrani još nisu iskazali interes', rekao je ministar.

'Što se tiče Dubrovnika, ne možemo se predstavljati u svijetu, a da takav biser svjetskog turizma nema zdravstvenu brigu nadohvat ruke. Tu bolnicu treba razvijati pa i imati i financijske troškove, ali bez toga se ne može', rekao je Kujundžić. Istaknuo je kako će u dnevnoj bolnici u Metkoviću raditi liječnici iz dubrovačke bolnice, ali i iz drugih krajeva.

'U Hrvatskoj se zna tko zna raditi, a tko ne. U Metkoviću ću raditi i ja, ali i ljudi koji su niknuli u dolini Neretve, od Rajka Ostojića i Mladena Bušića do Nikice Gabrića i Joška Buluma ili prijatelji doline Neretve iz Zagreba i Splita. U metkovskoj bolnici će se raditi vrhunska medicina, osobno sam kontaktirao sve te ljude', rekao je Kujundžić.

Ravnatelj Bekić istaknuo je kako je pola sredstava namijenjeno izgradnji zgrade trokatnice u Metkoviću, a drugi dio za opremanje u dubrovačkoj bolnici.

'Dotrajalu i potrošenu opremu, za koju nemamo novca za obnovu, zamijenit ćemo suvremenom. Već 2023. godine očekujemo da će dnevna bolnica u Metkoviću početi s radom. Time ćemo osigurati našim građanima 'pravilo zlatnog sata' u blizini ustanova', rekao je Bekić. Dodao je kako će financijska ulaganja u bolnicu i stambeno zbrinjavanje odrediti budućnost zdravstva u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ugovor je ocijenio 'iznimno važnim za županiju i hrvatsko zdravstvo'.

'Trebalo je vremena dok smo ovo ostvarili, ali velik projekt poput ovog ne može se u tako kratkom vremenu riješiti. Od Ministarstva državne imovine dobili smo zgradu, prijavili smo projekt SAFU-u, i danas smo završili taj dio posla. Čeka nas još natječaj za izvođenje radova i otvaranje dnevne bolnice', rekao je Dobroslavić.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić istaknula je kako fondovi EU mijenjaju izgled zdravstvenog sustava Dubrovačko-neretvanske županije, u koju je u protekle tri godine kroz različite operativne programe uloženo 669 milijuna eura, dok je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric podsjetio kako su u posljednjih nekoliko godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisana 22 ugovora vrijedna šest milijardi kuna.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je u posljednje dvije godine uloženo oko 50 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi u Dubrovniku, pri čemu gradska vlast stalno ulaže u nekoliko zdravstvenih ustanova

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan naglasio kako će dnevna bolnica u Metkoviću ostvariti rast kvalitete zdravstvene zaštite u dolini Neretve.

Ugovor je ostvaren kroz natječaj u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava EU 'Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama', a Unija je bespovratno uložila više od 49 milijuna eura