OSUĐENE SAMO DVIJE OSOBE

Državi utajeno 1,8 milijardi kuna poreza

24.02.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Građani i poduzeća prošle su godine pokušali izbjeći plaćanje više od 1,8 milijardi kuna poreza, ali za kazneno djelo utaje poreza na zatvorsku kaznu osuđene su samo dvije osobe, piše Novi list

Prema službenim podacima porezna uprava je u 2009. provela 7.528 poreznih nadzora i u gotovo 69 posto slučajeva utvrdila nezakonitosti u ispunjavanju obveza prema državnom proračunu. Svim provedenim nadzorima utvrđeno je da su porezni obveznici dužni državi čak 1.821.926.994 kuna. Riječ je o iznosu nešto manjem od očekivanih godišnjih prihoda od kriznog poreza.

Ili su u 2009. godini poreznici više češljali prijave ili su građani više nastojali izbjeći plaćanje poreza, teško je utvrditi, ali podaci kažu da je neplaćeni porez za 15 posto veći nego u 2008. godini. To zapravo znači da je država od poreznih obveznika u protekle dvije godine propustila redovnim putem ubrati najmanje 3,3 milijarde kuna, što je dovoljno za jednomjesečnu isplatu mirovina i dječjih doplataka, piše Novi list.

Nakon provedenih inspekcija, poreznici su podnijeli čak 5.606 zahtjeva za pokretanjem prekršajnog postupka, što je za devet posto više nego u 2008. godini. Uz to, podnijeli su i 150 kaznenih prijava za utaju poreza, odnosno sedam posto više nego lani.

Na poreznoj disciplini lani je radilo i Državno odvjetništvo, koje je primilo prijave protiv 96 osoba, a radilo je i na prijavama protiv još 56 osoba, zaostalima iz 2008. godine. Nesrazmjer podataka rezultat je drugačijeg vođenje statistike jer tužitelji evidenciju rada vode prema osobama, dok poreznici broje samo ispostavljene prijave za pojedino djelo.

Od prijava protiv 96 osoba, odbačeno ih je 30, neposredno je optuženo 40, a zbog složenosti je tražena istraga protiv 13 osoba. Ostale prijave su još u fazi kriminalističkih istraživanja. Od 117 osoba osuđenih lani za kazneno djelo utaje poreza, samo dvije dobile zatvorske kazne, piše Novi list.