PREDIZBORNI TRIK?

Država uvodi mirovinu od 700 kuna za siromašne

Dubrovnik prosjak siromaštvo

Dubrovnik prosjak siromaštvo

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Vlada Jadranke Kosor dala je nalog da se pripremi podloga za uvođenje državne mirovine za starije od 65 godina. Pravo na takvu mirovinu imali bi građani koji u Hrvatskoj žive najmanje 30 godina te za koje se procijeni da su socijalno ugroženi

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su da im je resorno ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje razrađuje kriterije za državnu mirovinu, dostavilo zahtjev na očitovanje. Prema zasad dostupnim informacijama, državna bi se mirovina počela isplaćivati početkom siječnja, ali detalji se još drže u tajnosti.

Politički je to i ekonomski krupan 'zalogaj'. Još je Račanova vlada htjela uvesti nacionalnu mirovinu za starije od 65 godina koji su bez mirovine i nemaju druge imovine, ali nije imala novca, jer je godišnje u proračunu trebalo osigurati oko 400 milijuna kuna. Poslovni dnevnik tako piše da bi državna mirovina bila oko 700 kuna mjesečno, a nova pravila kroje se u resoru HDZ-ova prvaka Darka Milinovića.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da bi pri uvođenju novog prava ipak trebalo izbjeći riječ 'mirovina', jer se mirovine temelje na uplatama doprinosa.

'Ovdje je riječ o klasičnoj socijalnoj pomoći', kaže sugovornik iz Ministarstva gospodarstva. Europsko istraživanje o kvaliteti života, koje je u Hrvatskoj proveo UNDP u 2006, pokazalo je da u Hrvatskoj živi 86 tisuća starijih od 64 godine koji ne primaju mirovinu, a u 95 posto slučajeva to su žene koje žive na selu i u teškim socijalnim uvjetima.

Približno 55 tisuća starijih osoba već prima socijalnu pomoć – oko 400 kuna. Prema toj ideji, njima bi se obustavila isplata socijalne pomoći, a dobivali bi oko 700 kuna državne mirovine. Kritičari su skeptični jer se boje da Vlada nema osigurana sredstva za to. Osim toga, pitaju se i hoće li prijedlog destimulirati uplate mirovinskih osiguranja, jer bi se moglo dogoditi da ljudi koji su 15 i više godina izdvajali za mirovinski staž primaju manje mirovine od tih državnih. Minimalna mirovina za 15 godina staža iznosi 855 kuna.

Davorko Vidović, bivši ministar rada i socijalne skrbi, kaže da je riječ o 'političkom mućku'.

'Prijedlog nema realnog temelja u proračunu. Sedam godina imali su mogućnost uvesti nacionalnu mirovinu, a sad to čine jer je evidentno da će izgubiti izbore. Time HDZ podmeće obavezu novoj vladi, isto kao što je to učinio 1999, kad je potpisao povećanje plaća od 17 posto iako je odmah bilo jasno da u proračunu nema novca za povišicu', komentirao je Davorko Vidović, zastupnik SDP-a u Saboru.

Uvođenje nacionalne mirovine spomenuto je i u Zajedničkom memorandumu s EU-om o socijalnom uključivanju RH, tzv. JIM-u, a kada bi te mirovine bile oko 700 kuna, godišnje bi za njih trebalo izdvojiti od 400 do 500 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi