PREKRŠAJ BEZ SANKCIJA

Država i njezine tvrtke još taje svoje nabave

Bionic
Reading

Državne tvrtke, ministarstva, lokalna uprava i ostale institucije koje podliježu obvezi javne nabave još ne žele objavljivati informacije o svojoj nabavi i načinima na koje je provedena. Iako je rok za dostavu godišnjih izvješća za 2008. istekao krajem ožujka, i krajem kolovoza većina od 1.300 obveznika nije dostavila svoja izvješća i ona nisu objavljena na portalu javne nabave kako je zakon propisao, doznaje Poslovni dnevnik

Među onima koji nisu dostavili izvješća su i , Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i sva ministarstva te još brojni drugi. Čak i oni koji su dostavili izvješća, često su pogrešna. Primjerice, prema izvješću Hrvatske lutrije, iznos nabave u 2008. jednak je nuli, dok je iznos nabave Zagrebačkog holdinga oko 165 milijuna kuna, što je 10 puta manji iznos od onog na koji su ugovori lani potpisani.

Svi koji ne poštuju zakon i ne upisuju nabavu ne moraju strahovati jer zakon nije propisao sankcije. 'Mi možemo pratiti i objavljivati zbirne podatke koje samostalno povlačimo iz elektroničkog oglasnika javne nabave. Međutim, da bi slika o nabavi bila potpunija i razvidna po korisnicima, svi bi trebali upisivati svoje nabave u elektroničku evidenciju. Nažalost, obvezu mnogi ne poštuju i možemo samo apelirati da se one ispunjavaju', kaže Tamara Obradović-Mazal, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, koja je zadužena za sustav javne nabave.

MINGORP je u ponedjeljak objavio zbirno izvješće za 2008. koje pokazuje da je lani vrijednost sklopljenih ugovora pala za visokih 21 posto u odnosu na 2007. Naspram 45 milijardi kuna u 2007. lani je vrijednost 35,5 milijardi kuna. Veliki pad se pripisuje krizi u drugom polugodištu.