RASTEREĆENJE SUDOVA

Država diže ruke od 'malih' sporova

jadranka Kosor Vlada RH

jadranka Kosor Vlada RH

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Vlada će pomoći pravosuđu koje muku muči s velikim brojem neriješenih predmeta koji se godinama vuku tako što će omogućiti državnim tijelima i tvrtkama da odustanu od predmeta ako se radi o bagatelnim sporovima, piše Poslovni dnevnik

Kako se doznaje od sudionika jučerašnjeg sastanka u Vladi, posvećenog 'češljanju' najnovijeg Akcijskog plana za ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, donešenog nakon privremenog izvješća EK, Vlada će propisati kriterije čime će omogućiti DORH-u da u takvim slučajevima odustane od postupaka.

Posljedica mjere bit će rasterećenje pravosuđa za, prema neslužbenim procjenama, više tisuća takvih predmeta koji bi bili obustavljeni. Riječ je o tzv. sporovima male vrijednosti u kojima država, preko svojih tvrtki, nastupa kao tužitelj te potražuje od dužnika veoma male iznose na računima za komunalije.

Postupci su se otegnuli a predstavljaju opterećenje za sudstvo, posebice u uvjetima kada Hrvatska treba dokazati EK da ima dovoljno učinkovito sudstvo, dok je njihova naplata od dužnika procijenjena kao krajnje upitna, piše Poslovni dnevnik

Vrhovni sud je identificirao taj problem, a njegov predsjednik Branko Hrvatin na jučerašnjem sastanku u Vladi problem je ilustrirao podatkom da, primjerice, u 25 sudskih predmeta država utužuje ukupno dvije tisuće kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi