NOVI STRATEŠKI PARTNER

Drugi najbogatiji Ukrajinac želi ući u Uljanik grupu?

01.09.2018 u 11:37

Bionic
Reading

Vlada je počela aktivnu potragu za novim strateškim investitorom za Uljanik Grupu, a u prvoj fazi se provode politički pregovori s resornim ministarstvima Njemačke, Kine i Južne Koreje, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Tako je i prilikom nedavnog radnog posjeta premijera Andreja Plenkovića njemačkoj kancelarki Angeli Merkel održan sastanak s predstavnicima njemačkog ministarstva gospodarstva na tu temu, piše Jutarnji list.

U tom kontekstu dodatnu težinu dobivaju riječi Ivice Pirića, nekadašnjeg nogometaša, a danas počasnog konzula Ukrajine u Hrvatskoj, koji nam je rekao da je Vadim Novinsky, vlasnik Smart Holdinga i najvećih ukrajinskih brodogradilišta te drugi po bogatstvu u Ukrajini, koji je već dva puta bio u Hrvatskoj, i dalje zainteresiran za ulaganje u našu brodogradnju. Novinsky i Rinat Ahmetov zajedno su vlasnici Metinvesta, ukrajinskog metalurškog koncerna.

Novinsky se susreo i s premijerom Plenkovićem, kao i menadžmentom Brodotrogira (u vlasništvu Danka Končara) oko mogućnosti suradnje u gradnji brodova. Novinskog načelno zanima i Uljanik Grupa, a Pirić najavljuje da ga je spreman dovesti bude li s hrvatske strane interesa, s tim da zadnje informacije govore kako je i tu zadnjih dana ostvaren kontakt s Vladom.

Razlog za takvu novu inicijativu Vlade sastoji se u nezadovoljstvu Banskih dvora manjkom suradnje aktualnog potencijalnog strateškog partnera, odnosno činjenicom da Kermas energija Danka Končara nije htjela sudjelovati izravno, kreditom ili barem kolateralom za komercijalni kredit za plaće radnika Uljanik Grupe.

  • +44
Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL