SINDIKAT O UKIDANJU INSPEKTORATA

Dosta im je offova iz Vlade, traže sastanak s 'neimenovanim izvorom'

04.10.2013 u 10:42

Bionic
Reading

Nakon što je objavljena vijest o ukidanju Državnog inspektorata, njegovi zaposlenici obratili su se sindikatu, koji nije mogao doći do službenih informacija pa traži neformalni sastanak s neimenovanim Vladinim dužnosnikom kojem su poznate informacije o njihovoj sudbini

'Vladine smjernice ekonomske i fiskalne politike, u kojima je objavljena da će se Državni inspektorat transformirati iz samostalnog i neovisnog državnog tijela u inspekcijske službe u okviru različitih ministarstava, nagnalo je njegove zaposlenike na obraćanje Sindikatu s ciljem dobivanja informacija o procesu o kojem ovisi hoće li se i pod kojim uvjetima nastaviti njihova državna služba.

Sindikat se promptno obratio Državnom inspektoratu i njegovoj čelnici, glavnoj inspektorici Boženi Vrbanić. I glavna je inspektorica promptno odgovorila Sindikatu, kratkim dopisom, navodeći i sljedeće: 'Međutim, kao što ste i sami naveli, radi se o smjernicama Vlade Republike Hrvatske. Za sada Vlada RH još uvijek nije donijela odluku o rečenoj transformaciji te Vas nismo u mogućnosti niti izvijestiti o posljedicama koje će ovaj mogući proces imati po radno pravni status državnih službenika i namještenika zaposlenih u Državnom inspektoratu RH.'

No, ono što nije mogao dobiti Sindikat od glavna inspektorice, dobili su čitatelji današnjeg Novog lista pa tako i zaposlenici Državnog inspektorata od neimenovanog Vladinog dužnosnika, koji već zna tko će gdje raditi, kao i tko više neće raditi. Njemu je poznata i dobna struktura inspektora kojih je više od 50 posto u dobi iznad 50 godina pa će neki od tih 'staraca' biti poslani u prijevremenu mirovinu.

Ono što državni dužnosnik nije rekao, a novinar pitao, jest kako se nekoga može poslati u prijevremenu mirovinu, a da mu se pri tome ne da otkaz, jer, sukladno važećem Zakonu o državnim službenicima kao i Zakonu o radu, poslodavac ne može zaposlenika „poslati" u prijevremenu mirovinu, ako to nije njegov izbor.

Iako se u članku ovaj dužnosnik ne imenuje, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, koji uzgred rečeno također ima više od 50 godina života, novinarki Novog lista iznio je svoje 'uvjerenje' kako se 'nada' da će inspekcija rada po istim korovom s ministarstvom kojem je na čelu raditi nepristrano.

Sindikat stoga ovim putem od Vlade traži neformalni sastanak s neimenovanim dužnosnikom kojem su poznate informacije o sudbini Državnog inspektorata, kako bi zaposlenima mogao nešto više reći o tome kakvo im 'odijelo' šivaju Vladini krojači - radno ili umirovljeničko', stoji u priopćenju Sindikata državnih službenika kojeg potpisuje Siniša Kuhar.