SPECIJALISTIČKO ZNANJE

DORH platio Marku Rakaru milijun kuna za istragu o Agrokoru

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 05.12.2018 15:56
  • Objavljeno 05.12.2018 u 15:14
Marko Rakar

Marko Rakar

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Državno odvjetništvo (DORH) u istrazi afere Agrokor angažiralo je i privatnu tvrtku Mrak usluge u vlasništvu informatičkog stručnjaka Marka Rakara. Za svoje usluge Rakar je dobio oko milijun kuna

Pokušali smo od Rakara dobiti više informacija o njegovu angažmanu, ali nam je poručio kako ne može davati izjave na tu temu.

Nešto više rekao je za tjednik Nacional, koji je prvi objavio informaciju o njegovu poslu s DORH-om.

'Ne mogu komentirati svoje klijente, a još manje to što sam radio za njih. Mogu samo reći da se istraživačkom analitikom, računalnom forenzikom i računalnom sigurnošću bavim dug niz godina, to je općepoznato, i imam klijente i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Među mojim klijentima su i neke državne institucije, i to ne samo hrvatske, već i strane, te velike kompanije, kojima trebaju takve vrste usluga kakve im ja mogu pružiti', izjavio je Rakar.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu za Večernji list je potvrđeno da je za njegov angažman u istrazi predmeta Agrokor plaćeno 1.062.500 kuna.

'Radi se o analizi informacijskih, poslovnih i/ili komunikacijskih sustava, analizi i/ili rekonstrukciji poslovno-financijskih procedura i tokova, analizi i/ili rekonstrukciji poslovne dokumentacije, rekonstrukciji, analizi i/ili uparivanju raznih vrsta strojno obradivih podataka iz različitih izvora, rekonstrukciji, analizi i/ili uparivanju raznih vrsta podataka koji nisu nužno strojno obradivi, no sadrže analitičke i druge podatke od interesa za naručitelja te drugim zadacima koji bi se mogli pojaviti tijekom izvršavanja ugovora', pojasnili su iz DORH-a, uz objašnjenje kako se radi o uslugama koje zahtijevaju specijalistička znanja i alate kakvima državna tijela ne raspolažu.

Zgrada DORH-a

Zgrada DORH-a

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tih nešto više od milijun kuna za usluge u trajanju od ukupno 14 mjeseci plaćeno je Rakaru iz ukupnih sredstava od pet milijuna kuna isplaćenih iz državnog budžeta i odobrenih za istragu Agrokora prema odluci Vlade.

Rakarova tvrtka Mrak usluge prošlu godinu je završila s 1,2 milijuna kuna prihoda i 340.000 kuna dobiti. Lani je odradila većinu posla za DORH dok je ove godine na tri mjeseca bila angažirana oko Agrokora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!