NAKON GODINU DANA

DORH odbio prekršajnu prijavu Udruge Franak protiv HNB-a

26.02.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo (DORH) odbilo je prekršajnu prijavu protiv Hrvatske narodne banke i guvernera Borisa Vujčića koja je podignuta zbog prijavljenog prekršaja nečinjenja

Prijava je podnesena zbog odbijanja prijavljenih da pokrenu prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Hypo banke zbog prekršaja u Zakonu o potrošačkom kreditiranju odnosno zbog neugovaranja fiksne marže s klijentom banke.

'Hypo banka je, kao i sve druge banke, početkom 2014. odredila fiksni dio kamate u kreditu samovoljno, čime je oštetila sve svoje klijente, pa je zatraženo da HNB pokrene prekršajni postupak na nadležnome prekršajnom sudu. Budući da je HNB to odbio, Goran Aleksić iz Udruge Franak je u svojstvu oštećenika prijavio HNB i Vujčića početkom 2015. DORH-u zbog prekršaja nečinjenja. DORH je nakon jednogodišnjeg razmatranja odbio postupiti po odnosnoj prijavi dajući za pravo HNB-u da ne mora po službenoj dužnosti goniti banke, nego to mogu i dužnici sami, ako smatraju da su oštećeni', javljaju iz Udruge.

Kao što je poznato, na temelju prekršajnih prijava dužnika doneseno je već nekoliko desetaka nepravomoćnih presuda kojima se banke kažnjavaju uglavnom s 80.000,00 kn, a predsjednici uprava banaka sa po 10.000,00 kn zbog opisanog prekršaja, dodaju u Udruzi Franak.

'Udruga Franak smatra da je neshvatljivo i neprihvatljivo da ovlaštena institucija Republike Hrvatske odbija prekršajno goniti pravne subjekte koji su u očiglednom prekršaju, i time posredno oštećuje Republiku Hrvatsku za nekoliko milijardi kuna, dok druga institucija smatra da je takvo ponašanje financijskog regulatora ispravno', pripćeno je uz opasku:

'Očigledno je da posao državnih institucija moraju i dalje obavljati 'obični' građani Republike Hrvatske, koji nisu za to plaćeni i nemaju od toga nikakvu materijalnu korist – jer prekršajno gonjenje banaka donosi novac u državni proračun, dok tužitelj ima samo moralnu satisfakciju da je pravni subjekt koji krši zakon ipak na kraju kažnjen.'